Onno Kosters schrijft gedicht in de vorm van de Domtoren

Bron: uic.nl
Bron: uic.nl

Het stadsgedicht Denk aan de Dom van dr. Onno Kosters (Moderne en hedendaagse literatuur) is 17 oktober gepresenteerd in het stadhuis van Utrecht. De Utrechtse Internet Courant (DUIC) deed verslag van de presentatie.

Kosters schreef het Stadsgedicht Denk aan de Dom, een 112 regels hoog en in de vorm van de 112-meter hoge Domtoren uitgevoerd gedicht. De Dom zal de komende vijf jaar door de renovatie aan het oog van het publiek onttrokken zijn. 

Restauratie Domtoren 

Het gedicht van Kosters is gemaakt in opdracht van het team dat verantwoordelijk is voor de restauratie van de Domtoren. Er moest een herinnering komen aan toekomstige colleges om in 2059 na te denken over de volgende restauratiefase. Het team kwam uit bij het Utrechts Stadsdichtersgilde en Onno Kosters schreef daarop het Stadsgedicht Denk aan de Dom.

Bijzonder project 

Kosters meent dat het een bijzonder project was: “Mijn eerste reflex na het horen van de opdracht was om het gedicht in de vorm van de toren te gieten. Dat viel gelijk in goede aarde.”

Steigers 

“Deze vorm heeft enorm veel tijd gekost, maar ik ben heel blij dat het is gelukt”, vertelt Kosters. “Nu staan die steigers er de komende 5 jaar omheen, maar de prachtige ranke vorm van de toren is de komende tijd nog wel in mijn gedicht te zien. Dat is heel gaaf.”

Het gedicht zal te zien blijven in het stadhuis.

Bron: uic.nl