Nieuwe lichting Open Science-projecten van start
Acht projecten krijgen in de vierde ronde van het Open Science Fonds financiering om open science praktijken dichterbij te brengen. Met het OS Fonds tracht de Universiteit Utrecht een extra zetje te geven om Open Science praktijken door te ontwikkelen en uiteindelijk de norm te maken.
In totaal ontving het Open Science Programma twaalf beursaanvragen van tussen de €10.000 en €15.000 euro. Een onafhankelijk panel van open science experts bepaalde welke van de (geanonimiseerde) aanvragen voldeed aan de vooraf gestelde criteria. Omdat het aantal geschikte aanvragen de totale omvang van het fonds overschreed is het maximale aantal van acht aanvragen door middel van willekeurige loting toegekend.
Welke projectaanvragen zijn toegekend lees je hieronder.
In 2016 ontwikkelde de Universiteit Utrecht een participatieve onderzoeks- en onderwijsmethode genaamd DEDA: Data Ethics Decision Aid. Het is een methode voor het managen van ethische aspecten van digitale technologie. DEDA faciliteert waardebewuste ontwerpen voor technologieprojecten. Veel onderzoekers en praktijkmensen uit andere Europese landen hebben de DEDA-methode overgenomen, wat heeft geleid tot een verscheidenheid aan DEDA-instrumenten in verschillende talen. Dit vraagt om een Europese DEDA-conferentie, waar best practices worden uitgewisseld en meer academici en professionals welkom zijn om te leren over de DEDA-methode. Het belangrijkste doel van de DEDA Europe conferentie is het faciliteren van wederzijdse kennisoverdracht tussen onderzoekers en docenten uit heel Europa en professionals op het gebied van digitale technologie en ethiek. Een ander dringend doel is om de fieldnotes van de verschillende DEDA workshops die in de verschillende Europese landen zijn gehouden toegankelijk te maken en inzichten te delen. Dit zou een ongekende vergelijkende analyse mogelijk maken van de datapraktijken en het data-ethisch bewustzijn in verschillende Europese overheidsorganisaties.
Dr. Ruud Hortensius, Dr. Geert-Jan Will, Félice van Nunspeet, Jim Maarseveen
Het menselijk brein wordt het best begrepen als wetenschappers het kunnen bestuderen in natuurlijke situaties buiten het laboratorium. Dit kan worden bereikt met functionele nabij-infraroodspectroscopie (fNIRS), een nieuwe mobiele neuro imaging techniek waarmee hersenactiviteit kan worden bestudeerd wanneer mensen vrij bewegen en onbeperkte interacties met anderen hebben. In dit project ontwikkelen we een open resource voor het gebruik van fNIRS in onderzoek en onderwijs aan de Universiteit Utrecht. Dit hulpmiddel bevat uitleg en praktische hulpmiddelen om de gebruiker door elke stap van fNIRS te leiden. Met dit hulpmiddel kan iedereen fNIRS gebruiken!
IPD meta-analyse & FAIR dataset creatie van patiëntkenmerken en klinisch beoordeelde ongewenste voorvallen bij geneesmiddelen
Adverse drug events (ADE's) zijn een belangrijke oorzaak van vermijdbare schade in de patiëntenzorg, maar de incidentie van ADE's is de afgelopen tien jaar niet afgenomen omdat de aard van ADE's niet goed wordt begrepen. Om deze uitdaging aan te gaan, zal er een protocol ontwikkeld worden voor en proefprojecten uitvoeren met een meta-analyse van individuele patiëntgegevens (IPD). De IPD-meta-analyse omvat het verzamelen van gegevens van onderzoeken met klinisch vastgestelde ongewenste voorvallen. Met behulp van deze gegevens creëren we een FAIR-dataset die onderzoekers over de hele wereld toegang geeft tot deze gegevens en in staat stelt ze te hergebruiken voor onderzoek gericht op het terugdringen van ADE's.
Dr. Michiel van Meeteren & Dr. Mette Bruinsma
Dit project zal een platform creëren voor het duurzaam verzamelen, archiveren, digitaliseren en hosten van geografische publicaties. Het platform zal in eerste instantie gevuld worden door een archief van geografische (papieren) proefschriften van de Universiteit Utrecht uit de periode na 1945 opnieuw te verzamelen. Aan het eind van het project zijn deze proefschriften doorzoekbaar via een Geografisch Informatie Systeem (GIS) interface, en toegankelijk via de webportalen van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), waardoor deze kennisproducties vindbaar, bruikbaar en toegankelijk worden voor academici, studenten, middelbare scholieren en burgers. Door het verloren gegane proefschriftarchief opnieuw op te bouwen, laat het project de waarde zien van 'kleine' studentenprojecten om een historisch archief van (lokale) geografische kennis op te bouwen.
Dr. Teuni Ten Brink, Dr. Christoph Strauch, Dr. Dirk Bertens (RU Nijmegen), Dr. Nicolas Masson (UC Leuven, België), Prof. Michael Andres (UC Leuven, België)
Visuospatiaal neglect is een invaliderende stoornis die regelmatig het gevolg is van een beroerte. Een objectieve beoordeling is cruciaal voor diagnose om tijdige therapie mogelijk te maken en om de voortgang te volgen, maar deze bestaat niet. Wij hebben een op pupillometrie gebaseerde methode ontwikkeld die deze leegte opvult. Er is internationale belangstelling voor deze methode getoond door een commercieel bedrijf, clinici en onderzoekers. Met het Open Science Fund zullen we een platform bouwen om deze toolbox te verspreiden, verdere verbetering mogelijk te maken door snellere gegevensverzameling en analyses (wat leidt tot inzichten in verwaarlozing), en de vrije beschikbaarheid van deze diagnostische procedure te garanderen.
Dr. Christoph Strauch, Prof. dr. Stefan van der Stigchel
Hoe zoeken we naar onze verloren portemonnee? Gaze data maakt het mogelijk om visueel zoeken te bestuderen, maar dure gegevensverzameling leidt tot bevooroordeelde gegevens: voornamelijk universiteitsstudenten worden beoordeeld. We corrigeren dit met een openbare onderzoeksinstallatie: We verbeteren apparatuur en dataverwerkingslijnen in het NEMO museum om 's werelds grootste open beschikbare dataset over visueel zoeken te verzamelen. Via lezingen in het museum en open citizen science-activiteiten koppelen we onze resultaten terug naar het publiek. Onze FAIR-verwerkingspijplijnen maken vergelijkbare installaties en gegevensverzamelingen mogelijk, waardoor uiteindelijk de beperking van kleine en homogene steekproeven kan worden overwonnen.
Dr. Lena Thöle, Prof. Peter Bijl
Paleo-ecologische reconstructies van de Zuidelijke Oceaan leveren cruciale informatie over het klimaat, de oceaan en de dynamiek van de ijskappen op uit het verleden. Dit is essentieel om beter te kunnen anticiperen op de huidige klimaatverandering en zeespiegelstijging. Toch zijn individuele datasets moeilijk te vergelijken en ontbreekt er een gemeenschappelijk kader wat zorgt voor een beperkte impact van studies. Om de interoperabiliteit en het hergebruik van gegevens te katalyseren, heeft dit project als doel om bestaande gepubliceerde gegevens van de Zuidelijke Oceaan om te zetten in een gelinkt open datakader, waarbij de toevoeging van nieuwe gegevens wordt bevorderd. Deze gegevenscompilatie zal de integratie van nieuwe gegevens versnellen en meer reproduceerbare en uitgebreide analyses mogelijk maken.
Dr. Marijn Struiksma, Dr. Iris Mulders, Dorien Huijser, Neha Moopen
In dit project creëren we open onderwijsmateriaal voor studenten, docenten en onderzoekers die online experimenten willen uitvoeren met de open source jsPsych toolbox. Alle praktische stappen tussen het formuleren van de onderzoeksvraag en het verkrijgen van de resultaten zullen worden gedocumenteerd in een open(-source) tekstboek. We zullen open-source software R gebruiken, GitHub voor versiebeheer en een open-sourcelicentie. Door de modulaire opzet op GitHub kunnen mensen het hergebruiken en aanpassen aan hun eigen behoeften. We zorgen voor archivering en DOI-toekenning via Zenodo en het open(-source) tekstboek wordt gedeeld via Edusources.