"Hoe vormen langdurige interacties met AI het sociale gedrag van individuen, groepen en families?"

Het belangrijkste doel van het onderzoeksprogramma van Ruud Hortensius is om sociale cognitie tijdens interacties met kunstmatige intelligentie (AI), zoals sociale robots, te begrijpen en hoe deze nieuwe technologieën sociaal gedrag kunnen verrijken. Hiervoor gebruikt hij een interdisciplinaire benadering, waarbij psychologie, AI en als een van de weinige onderzoekers wereldwijd, sociale neurowetenschappen. 

Neurocognitie van interacties met AI in de echte wereld

In zijn onderzoek, probeert hij lost te breken van het meten van kunstmatig gedrag van individuen in het lab en combineert zelf-rapportage, gedrag en hersenmetingen om de neurocognitie van ons echte sociale level met AI in kaart te brengen. Hij haalt het lab in huis. Deze neurocognitieve benadering stelt hem niet alleen in staat om de populaire vraag “kan je vrienden worden met een robot?” te beantwoorden, maar ook om zorgvuldig te beoordelen hoe interacties met AI worden gevormd door verschillende sociaal-cognitieve processen (bijvoorbeeld empathie, emotie, beloning). Ondersteund door een ERC Starting Grant zullen hij en zijn team nog een stap verder gaan en de impact van AI op de sociale dynamiek van gezinnen onderzoeken. Door empirisch werk te integreren, heeft hij een alomvattend theoretisch raamwerk ontwikkeld over hoe mensen zowel AI waarnemen als ermee omgaan, wat zowel implicaties heeft voor psychologie als de ontwikkeling van nieuwe sociale robots. Als erkenning voor dit en ander werk heeft hij in 2023 de Rising Star-prijs ontvangen van de Association of Psychological Research.

Een gesprek over AI in de samenleving

Ruud streeft actief naar public engagement, inclusief activiteiten voor kinderen en volwassenen, om een genuanceerd gesprek over AI in de samenleving op gang te brengen. Hij heeft een artist-in-residency-project geinitieerd, gefinancierd door een ESRC Impact Acceleration Award, om de publieke impact van zijn onderzoek te onderzoeken. Samen met kunstenaar Merel Bekking heeft hij een interactieve kunstvoorstelling genaamd ‘A Popularity Contest in the Robotic Petting Zoo’ onwikkeld wat onderzoek naar emotieperceptie vertaalt, de lokale gemeenschap betrekt en feedback van de gemeenschap op lopend onderzoek faciliteert. Hij heeft lezingen gegeven aan kinderen, openbare discussies over AI in de plaatselijke bibliotheek gehouden en met de media gesproken. Momenteel is hij coördinator van de AI Helpdesk, een toekomstig platform dat vragen over AI van burgers verzamelt en deze op een wetenschappelijk verantwoorde manier beantwoordt.

Ruud is lid van de Utrecht Young Academy sinds maart 2023.