Koning Willem I Lezing door Bas van Bavel gepubliceerd

Koning Willem I (1772-1843). Bron: Wikimidia Commons/Rijksmuseum.nl
Koning Willem I (1772-1843). Bron: Wikimidia Commons/Rijksmuseum.nl

Op 3 oktober vond het Winnaarsdiner van de Koning Willem I Stichting plaats. Voorafgaand aan het diner gaf prof. dr. Bas van Bavel (hoogleraar Transities van Economie en Samenleving) de tweede Koning Willem I Lezing over de vraag: "Is er nog toekomst voor ondernemerschap in de huidige markteconomie?" De lezing van Van Bavel is nu terug te lezen in het Lezingboekje.

Prof. dr. Bas van Bavel. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Bas van Bavel. Foto: Ed van Rijswijk

In zijn lezing gaat Van Bavel in op de ontwikkeling van de markteconomie en de mogelijkheden en problemen daarvan voor ondernemerschap. Van Bavels antwoord op de vraag in de titel van de lezing is niet heel positief gestemd: "De huidige ontwikkeling van de markteconomie zal de mogelijkheden en kansen voor productief ondernemerschap verkleinen." Als we oplossingen willen vinden, moeten we voorbij de tweedeling tussen staat en markt denken, constateert Van Bavel.

Cruciaal voor het scheppen van een evenwicht en het vormen van bezielende verbanden – dat is de suggestie die ik u wil meegeven – zijn de organisatievormen daartussen: tussen de staat en de markt. Die zijn wellicht ook cruciaal, zoals de geschiedenis laat zien, voor het bloeien van ondernemerschap én voor de bijdrage die dit ondernemerschap kan leveren aan de welvaart van onze samenleving.

Prof. dr. Bas van Bavel. Foto: Ed van Rijswijk
prof. dr. Bas van Bavel

Koning Willem I Prijs

Met de ondernemersprijzen wil de stichting bekendheid geven aan positieve ontwikkelingen in de Nederlandse economie. De Koning Willem I Prijs (categorie Grootbedrijf en categorie MKB) en de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap worden tweejaarlijks toegekend door de Koning Willem I Stichting, met steun van het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.