Wetenschappers lanceren online platform voor klimaatvragen

Klimaattwijfels of -vragen? Stel ze aan de KlimaatHelpdesk

Hoe zit het nou echt met de ijskappen, CO2 en de energietransitie? En mag je eigenlijk wel klimaatstaken onder schooltijd? Vanaf vandaag kun je al je vragen stellen op KlimaatHelpdesk.org, waar een team van ruim twintig wetenschappers en experts klaarstaat om ze te beantwoorden. De KlimaatHelpdesk is een initiatief van Scientists4Future NL en Utrecht Young Academy.

Iedereen die klimaatnieuwsgierig is kan bij ons terecht

De KlimaatHelpdesk maakt wetenschappelijke kennis over klimaatverandering laagdrempelig en toegankelijk. “We richten ons in eerste instantie primair op scholieren, maar iedereen die klimaatnieuwsgierig is en wijs wil worden uit de stroom berichten in de media kan bij ons terecht”, aldus de initiatiefnemers. “Om duidelijkheid te scheppen in je eigen twijfels, of om steviger in je schoenen te staan in discussies met anderen.”

KlimaatHelpdesk - antwoorden van wetenschappers op al je vragen over klimaatverandering

Fake news

De initiatiefnemers zagen een noodzaak voor een laagdrempelig online platform. “Over klimaatverandering wordt veel geschreven en gepraat, maar niet al die informatie brengt ons verder. Niet alleen is ‘fake news’ een probleem, er is ook veel feitelijk juiste informatie die moeilijk te begrijpen is voor de gemiddelde inwoner van Nederland.”

Eerste vragen

De vragen mogen over alle mogelijke onderwerpen gaan, zoals bijvoorbeeld biologie, natuurkunde, economie, geschiedenis of psychologie. De eerste vragen zijn al binnengekomen én beantwoord op de website. Bijvoorbeeld: Kunnen we er zeker van zijn dat menselijk handelen de opwarming van de aarde heeft veroorzaakt? En: Wat kan ik als burger doen om klimaatverandering te stoppen? Maar ook: Klimaatstaken, mag dat?

Wil je op de hoogte blijven? Volg de KlimaatHelpdesk via social media @klimaathelpdesk. En stel jouw vraag via #klimaatvraag of via de website.