10 februari 2017

Joas Wagemakers in Nederlands Dagblad: moslims accepteren niet zomaar geweld

© iStockphoto.com/BasSlabbers
© iStockphoto.com/BasSlabbers

Socioloog Ruud Koopmans stelde onlangs dat meer dan vijftig miljoen moslims bereid zouden zijn geweld te accepteren om de islam te verdedigen. Religiewetenschapper dr. Joas Wagemakers (Islam en Arabisch) plaatst deze stelling in het Nederlands Dagblad (7 februari) in perspectief door de context te schetsen waarin moslims zulke uitspraken doen.

Dr. Joas Wagemakers
Dr. Joas Wagemakers

De islam is niet per se gewelddadiger dan het christendom, zegt Wagemakers. De omstandigheden waarin moslims leven zijn echter over het algemeen wel heel anders dan die van christenen. Veel moslims in het Midden-Oosten leven onder dictaturen, maar niet alleen daar, "ook in het Westen worden hun grondwettelijke rechten en hun volwaardig burgerschap regelmatig in twijfel getrokken", zegt de religiewetenschapper. Christenen vormen een meerderheid in landen die tot de rijkste en machtigste ter wereld behoren, terwijl moslims geen supermacht aan hun kant hebben en nauwelijks krachtige legers die op internationaal niveau voor hun belangen opkomen. 

Deze omstandigheden zorgen ervoor dat sommige moslims het gevoel hebben dat ze in de hoek zitten waar de klappen vallen: westerse invasies in het Midden-Oosten, anti-islamitische cartoons en politici die zich uitspreken tegen de islam versterken dit gevoel. "De bereidheid van moslims om geweld te accepteren ter verdediging van de islam moet gezien worden binnen bovenstaande context", nuanceert Wagemakers de uitspraken van Koopmans.