16 juni 2017

Interview met Joas Wagemakers in Elsevier over salafisme

© iStockphoto.com/ollo
© iStockphoto.com/ollo

De weerstand in Nederland tegen het streng-orthodoxe salafisme groeit. Elsevier (10 juni) interviewde een panel van islamkenners, onder wie dr. Joas Wagemakers (Religiewetenschap), over enkele grote vragen omtrent het salafisme, zoals wat het precies is, of het gevaarlijk is en of de overheid er iets aan zou moeten doen.

Dr. Joas Wagemakers
Dr. Joas Wagemakers

Terug naar de oorsprong

Volgens Wagemakers is de terugkeer naar de leer en levenswijze van de profeet een reactie op de confrontatie met de moderne tijd. "Het salafisme is niet zozeer conservatief of traditioneel, maar fundamentalistisch: salafisten willen terug naar de oorsprong."

Geen geweld, wel spanningen

Ook vertelt hij dat het salafisme in Nederland vooral aantrekkingskracht op jongeren heeft, en dat het salafisme doorgaans niet gewelddadig is: "Je ziet dat veel salafisten zich uitspreken tegen terrorisme, en dan niet alleen voor de bühne." Maar het dualistische wereldbeeld van salafisten – ze zijn geneigd scheidingen aan te brengen tussen moslims en niet-moslims of salafisten en niet-salafisten – kan wel voor spanningen zorgen die vergelijkbaar zijn met de Turkse spanningen tussen Erdogan-aanhangers en Gülen-aanhangers, zegt Wagemakers. Toch hoeven we ons ten aanzien van de democratie niet al teveel zorgen te maken. Salafisten, die over het algemeen geen aanhangers van de democratie zijn, zijn in de overgrote meerderheid geen mensen die de democratie omver willen werpen, benadrukt Wagemakers.