FAIR cheatsheets: hulp bij open publicatie van onderzoeksdata en software

De Universiteit Utrecht wil haar onderzoek transparanter maken door onderzoeksdata toegankelijker te maken. Door die data zo open mogelijk te delen, dragen onze wetenschappers bij aan dat doel. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Om je hierbij te helpen, hebben we de FAIR cheatsheets ontwikkeld. Door de stappen in deze cheatsheets te volgen, kun je je data en code op een FAIR manier publiceren.

Wat zijn de FAIR principes?

De FAIR principes zijn een verzameling instructies die zijn opgesteld om het gebruik van data en andere digitale objecten zoals code en software te maximaliseren. Het doel is om je te faciliteren, aan te moedigen en te begeleiden bij het gemakkelijk vindbaar en toegankelijk maken van je data. Dit alles met het uiteindelijke doel om wetenschappelijke data zo herbruikbaar mogelijk te maken.

Begin met het gebruik van de FAIR-cheatsheets

Er zijn twee soorten cheatsheets:

Via vragen en aanwijzingen helpen we je om je data en code FAIR te maken.

De eerste feedback die we hebben ontvangen over de cheatsheets is positief: "Een erg duidelijke gids", "Maakt FAIR op een nuttige manier eenvoudiger" en "De README op de achterkant is het meest waardevolle deel" zijn enkele van de reacties die we van gebruikers hebben gekregen.

Heb je vragen of heb je hulp nodig? Neem dan contact op met RDM Support. 

We zijn er om je te helpen!