Betrouwbaar droogte voorspellen kan nu twee maanden vooruit
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht kunnen de droogte in Nederland twee maanden vooruit voorspellen. Zo kunnen we vroegtijdig maatregelen nemen om de invloed van droogte te beperken. In nieuw onderzoek naar aanleiding van de aanhoudende droogte laat droogte-expert Niko Wanders zien dat we door gebruik te maken van nieuwe modellen eerder maatregelen kunnen nemen om ons te beschermen tegen droogte.
Hoe voorspellen we droogte?
Ook al is de zomer voorbij, we zitten nog midden in de droogte. De Rijn staat lager dan ooit en het is uitzonderlijk droog. Door te kijken naar de hoeveelheid water die beschikbaar is in Duitsland en Zwitserland, kunnen we tot wel twee maanden vooruitkijken en aangeven hoe droog het gaat worden. De vraag is nu niet meer óf we droogte kunnen voorspellen, maar hoe we gebruik gaan maken van deze voorspellingen.
Water vasthouden om schade te beperken
De bevindingen van hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht in samenwerking met wetenschappers uit Duitsland, de VS en het Verenigd Koninkrijk kunnen gebruikt worden om het water in Nederland voortijdig beter te verdelen. Er kan bijvoorbeeld gezorgd worden voor extra water in polders en het IJsselmeer, of water kan vastgehouden worden in de hogere gebieden door het niet vroegtijdig af te voeren naar zee. Ook drinkwaterbedrijven en beheerders van natuurgebieden kunnen deze voorspellingen gebruiken om later droogteproblemen te voorkomen. Wanders kan deze voorspellingen doen dankzij een model dat is ontwikkeld door de Universiteit Utrecht.
Droogtevoorspellingen zijn nu zo betrouwbaar geworden dat we maatregelen kunnen nemen om de effecten van droogte te verminderen.
Naast een weerbericht ook een droogtebericht
Net als het weerbericht, hoopt Wanders dat droogtevoorspellingen in de nabije toekomst dagelijks gebruikt zullen worden door waterbeheerders in Nederland. “Voor de Rijn kunnen we betrouwbare voorspellingen doen met behulp van informatie uit Duitsland en Zwitserland,” vertelt hij. “Ook de temperatuur van de zee kunnen we hiervoor gebruiken, al is het moeilijk om het weer meer dan veertien dagen vooruit te voorspellen. Door te kijken hoeveel water er in de bodem zit en hoe warm de zee is, kunnen we inschatten of er meer of minder water door de Rijn gaat stromen in de komende maanden. We zien dat deze voorspellingen nu zo betrouwbaar zijn geworden dat we ook maatregelen kunnen nemen om de effecten van droogte te verminderen.”
Droogteschade
Hebben we dan nu nooit meer last van droogte? “Helaas zal dat niet het geval zijn, maar alle beetjes helpen zodat we hopelijk in de toekomst minder last krijgen van droogte”, besluit Wanders. “Deze voorspellingen kunnen ons helpen om de gevolgen van droogte te minimaliseren.”