Beatrice de Graaf neemt Arenbergprijs voor Europese Geschiedenis in ontvangst

Beatrice neemt de Arenbergprijs in ontvangst.

Onlangs ontving faculteitshoogleraar Beatrice de Graaf de Arenberg European Prize for the Best Book in European History 2020-2022 voor haar boek Fighting Terror after Napoleon: How Europe Became Secure after 1815, “een Gesamtkunstwerk”.

Een onderscheidend ‘Gesamtkunstwerk’

Al in juli 2022 werd bekend dat Beatrice de Graaf de Arenbergprijs voor Europese Geschiedenis had gewonnen. De prijsuitreiking vond op 21 maart 2023 plaats in het Palais des Académies in Brussel. De Graaf ontving de award uit de handen van professor Thomas Weber. Hij prees haar zorgvuldige onderzoek, interessante onderwerp en fijne schrijfstijl, en omschreef Fighting Terror after Napoleon als een ‘Gesamtkunstwerk’.

Het symposium A New European Security Architecture
Het symposium A New European Security Architecture

Doordat De Graaf in haar boek focust op de wederopbouw ná Waterloo, in plaats van op het conflict zelf, onderscheidt ze zich en voegt ze een belangrijke bladzijde toe aan de geschiedenis, aldus Weber. Ze laat zien hoe veiligheid niet iets engs hoeft te zijn, maar juist hoe het kleur brengt in een donkere wereld. En: “het verhaal van het herstel is even spannend als dat van hoe dingen werden opgeblazen.”

Symposium

Na de uitreiking volgde het internationaal symposium A New European Security Architecture, waar De Graaf en professor Sir Richard Evans een lezing gaven. In haar ‘The Birth of a New Security Architecture for Europe, 1815 and 2022’ nam De Graaf het publiek mee naar de verschrikkelijke slagvelden van Europa, de tekentafel waar de toekomst voor een veiliger en stabieler Europa uitgetekend werd, en de koets van Louisa Adams, die tijdens haar reis een verwoest, moderniserend en veranderend Europa aantrof.

Evans’ lezing ‘How Dangerous are Conspiracy Theories – in the 1820s and 2020s’ betrof een vergelijking tussen het heden en de roerige tijden van de negentiende eeuw. Hij beschreef een Europa dat was getraumatiseerd door de Napoleontische oorlogen en bang voor destabilisatie en een terugval in chaos. Hij historiseerde verschillende dreigingen en complottheorieën van vandaag de dag: “We leven in een tijd waarin de ene informatie de andere bevecht. Laten we hopen dat de strijd kan worden gewonnen.”

Arenberg Foundation

De Arenberg European Prize for the Best Book in European History wordt tweejaarlijks uitgereikt door de Arenberg Foundation. De stichting heeft als doel om de weerbaarheid van Europa te versterken door geschiedenisonderzoek te promoten.

Verenigend debat

De paneldiscussie resulteerde in een belangrijke boodschap. De historici waren het erover eens dat het belangrijk is om als historicus historische onwaarheden te weerleggen en je uit te spreken tegen bijvoorbeeld Holocaustontkenning, om de waarheid en democratie te beschermen. Dit is een collectieve inspanning, was de consensus, en niet iets wat landen en samenlevingen alleen kunnen en moeten doen.

De oorlog in Oekraïne bleef hierbij niet onbesproken. “De veiligheid van Europa ligt aan diggelen, dus we zullen de grootste stukken oprapen en opnieuw beginnen”, aldus De Graaf.