Beatrice de Graaf wint Arenbergprijs voor Europese Geschiedenis

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: David van Dam

Beatrice de Graaf heeft de Arenbergprijs voor Europese Geschiedenis gewonnen voor haar boek ‘Fighting Terror after Napoleon. How Europe Became Secure after 1815’ (Cambridge University Press, 2020). Volgens de jury van deze literaire prijs, die bestaat uit internationale hoogleraren Geschiedenis, draagt ‘Fighting Terror after Napoleon’ als beste bij aan een betere en vernieuwde kennis van de geschiedenis van Europa.

Nieuw licht op Europese geschiedenis

“Als je jaren aan een boek hebt gewerkt is een boekenprijs een enorm mooie erkenning”, reageerde De Graaf. “Zeker zo’n internationale prijs, met tal van illustere laureaten als voorgangers, beschouw ik als een grote opsteker – voor mijn boek, maar ook voor ons Utrechtse onderzoek als geheel, het gehele ERC-team en het Security History Network dat hieruit is voortgevloeid.”

Ook Michael Watson, redacteur van het boek bij Cambridge University Press, reageerde enthousiast: “Cambridge University Press is verheugd dat ‘Fighting Terror after Napoleon’ zo’n prestigieuze prijs heeft ontvangen en een welverdiende erkenning voor zijn belangrijke bijdrage aan de geschiedenis van de Europese integratie en de Europese veiligheid.”

Arenbergprijs voor Europese Geschiedenis

De Prijs voor Geschiedenis van de Hertog van Arenberg is een literaire prijs die sinds 1992 om de twee jaar wordt uitgereikt door de Arenberg Stichting, om uitmuntendheid en vernieuwing in het onderzoek van de geschiedenis, de cultuur en het denken in Europa te belonen. In aanmerking komen werken die origineel zijn in hun benadering, een breed bereik hebben, zowel leesbaar als wetenschappelijk zijn, en toegankelijk voor een breed publiek.

De uitreiking van de prijzen vindt plaats in het Paleis der Academiën in Brussel. De Graaf is gevraagd om tijdens dit evenement de belangrijkste ideeën uit haar boek te presenteren in een lezing. De datum wordt nog bekendgemaakt.

Eerdere laureaten zijn onder anderen Sir Christopher Clark.