13 januari 2017

Anne van Wijk wint Dwight D. Eisenhower-scriptieprijs

Anna van Wijk
Anna van Wijk

Met haar scriptie getiteld FDR’S intentions prior to Pearl Harbor: the Dutch perspective. heeft Anne van Wijk (Geschiedenis) de Dwight D. Eisenhower-scriptieprijs 2015-2016 van de Atlantische Commissie gewonnen. Deze tweejaarlijkse prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste masterscriptie over moderne trans-Atlantische betrekkingen.

Op basis van uitstekend archiefonderzoek onderzocht Anne van Wijk de 'backdoor'-theorie, volgens welke Franklin Roosevelt een conflict met Japan zou hebben uitgelokt om de VS een reden te geven deel te nemen aan de Tweede Wereldoorlog. Van Wijks scriptie, geschreven onder begeleiding van dr. Jaap Verheul, draait om de vraag in hoeverre de Nederlandse autoriteiten (met name in Nederlands-Indië) op de hoogte waren van Roosevelts plannen. De scriptie raakt daarmee de fundamenten van de trans-Atlantische betrekkingen.

Als beloning mag Anne van Wijk volgend jaar deelnemen aan het StudiumGenerale-programma van de Atlantische Commissie. Een bewerking van haar scriptie wordt volgend jaar gepubliceerd in Atlantisch Perspectief.