Zingeving en religie in de coronacrisis

© iStockphoto.com

Vorige week organiseerde prof. dr. Birgit Meyer (Filosofie en Religiewetenschap) een webinar bij de KNAW over religie, wetenschap en politiek in tijden van corona. Zelf vertelde ze daar over de impact van de pandemie op religieuze gemeenschappen. Nederlands Dagblad interviewde haar over dit onderwerp en haar onderzoek ernaar.

Prof. dr. Birgit Meyer. Foto Ed van Rijswijk
Prof. dr. Birgit Meyer

Coronadossier

Als religie-onderzoeker viel het Meyer op dat de coronacrisis overal zingevingsvragen oproept. Op de website van haar onderzoeksproject Religious Matters werd daarom een speciaal coronadossier opgezet, waarin nieuws en onderzoek over dit onderwerp verzameld wordt. Meyer: "We zijn geen virologen en geen experts op het gebied van ziektebestrijding, maar de coronacrisis is wel een wereldwijd verschijnsel waarnaar we nieuwsgierig zijn: hoe gaan religieuze groepen overal in de wereld met het coronavirus om?" 

Corona in Ghana

Meyer heeft zelf veel onderzoek gedaan naar religieuze gemeenschappen in Ghana. "In Ghanese pinksterkerken geloven mensen dat het virus door God is gestuurd om mensen ertoe aan te zetten hem te gaan dienen en van het verkeerde pad terug te keren," vertelt ze. Ook ziet ze dat gelovigen gaan twijfelen aan hun kerkleiders en kerken in financiële moeilijkheden belanden. Toch is de impact van corona in Ghana heel anders anders dan hier: "Daar is corona het zoveelste probleem dat mensen het leven moeilijk maakt."