Zien roken, doet roken?

Geef je eerder toe aan een sigaret als je je favoriete personage in een serie hebt zien roken? Dr. Dan Hassler-Forest (Media en performance) sprak op 28 augustus bij RTL Nieuws over het gebruik van sigaretten in series en films.

Vooral bij de streamingsdienst Netflix komen de sigaretten veelvuldig in beeld. Bij de serie Stranger Things worden bijvoorbeeld gemiddeld 26 sigaretten per aflevering opgestoken. Hoe komt het dat juist bij Netflix zoveel wordt gerookt? Hassler-Forest legt uit dat “diensten als Netflix nog niet zijn gebonden aan overkoepelende afspraken of invloed van adverteerders, en daarom minder terugdeinzen voor bezwaarlijke scènes.” “Bovendien”, stelt hij, “ziet het er geloofwaardiger uit bij series die in het verleden afspelen. Om even een plaatje te schetsen: In de jaren zestig rookte ongeveer 60% van de bevolking, tegen iets minder dan een kwart nu.”

Karakter

Hassler-Forest stelt dat "de zichtbaarheid van roken ook is toegenomen, omdat het een aantrekkelijke manier is om veel over je personages te vertellen. Juist omdát we ons bewuster zijn van de gevaren van roken, kun je veel over een karakter zeggen: rokers zijn vaak de anti-helden. Degenen die de regels aan hun laars lappen. Die het niet zo nauw nemen met hun gezondheid."

Invloed van roken

Hassler-Forest acht het aannemelijk "dat roken onder jongeren normaler wordt door veelvuldig gepaf in hun lievelingsserie op Netflix. Wel valt de invloed van roken op tv vrijwel onmogelijk wetenschappelijk aan te tonen."

Dan Hassler-Forest

Dan Hassler-Forest is mediaweteschapper en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.