Wordt 2021 het nieuwe 1921?

Oudegracht Utrecht © iStockphoto.com/kruwt

Nu de wereld heropent, kunnen langzaamaan de de voetjes weer van de vloer. De lockdown wordt mondjesmaat beëindigd en cafés, restaurants en culturele instellingen zijn heropend. Staat ons, net zoals honderd jaar geleden, een feestepidemie te wachten? Cultuurhistoricus dr. Jeroen Koch vertelt in Trouw over de overeenkomsten en verschillen tussen 1921 en 2021.

Opvallende parallellen

In de jaren twintig van de vorige eeuw claimden jongeren een nieuw soort vrijheid, op de grens van wat de burgerlijke maatschappij fatsoenlijk achtte. Maar vooraf aan deze roerige jaren twintig ging de Spaanse griep. De manier waarop hier door de samenleving op werd gereageerd, vertoont volgens Koch opvallende parallellen met de huidige coronapandemie. “Er gingen complottheorieën rond over wie er achter de uitbraak zou zitten. Mensen wilden zich niet aan de maatregelen houden. Dat zie je nu ook.” Maar waar 100 jaar geleden na de Eerste Wereldoorlog en de Spaanse griep juist verlangd werd naar een nieuwe wereld, wordt er in de huidige tijd juist terugverlangd naar ‘het oude normaal’.

Woodstock in het Wilhelminapark

Een grote culturele omslag is volgens Koch niet echt te verwachten, en ook de feestjes die na het opheffen van de restricties zullen plaatsvinden zijn waarschijnlijk niet zo revolutionair als in de 'roaring twenties'. We zijn volgens hem in het heden al wel wat gewend: “voor de coronapandemie was het hier in het Wilhelminapark ook elk weekend Woodstock.”