Waarom we nooit genoeg spullen hebben

Schoenentic © iStockphoto.com/lisegagne
Schoenentic © iStockphoto.com/lisegagne

Onze huidige maatschappij is sterk gericht op het kopen en hebben van spullen. Waar komt deze behoefte vandaan? En hoe zou het anders kunnen? Prof. dr. Rutger Claassen (Filosofie en Religiewetenschap) werd hierover geïnterviewd in de podcast Ronnie. Op zoek naar een utopie.

Prof. dr. Rutger Claassen. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Rutger Claassen

Schaarste

Claassen legt uit dat onze drang naar spullen te maken heeft met schaarste, een gevoel van tekort. Ons economische systeem drijft op schaarste: het creëert steeds nieuwe ervaringen van schaarste waardoor de productie van goederen om die behoefte te bevredigen op gang blijft. "We worden eigenlijk steeds welvarender door een voortdurend voortgaand proces van ervaringen van tekort."

Op zoek naar erkenning

Onze blik op spullen is niet meer alleen functioneel, maar ook sociaal: we vergelijken onze (hoeveelheid) spullen constant met die van anderen. Dat kan zijn om te overleven, maar ook omdat we op zoek zijn naar erkenning, wat zich in onze moderne samenleving vertaalt naar het hebben van spullen. Kan het ook anders? "In de utopie is de economie een onderdeel van ons leven, maar niet ons hele leven," zegt Claassen. Onze verlangens kunnen dan ook worden vervuld door andere activiteiten dan spullen kopen.