Waarom politieke teksten vaak zo ingewikkeld zijn

Henk Pander Maat in De Taalstaat

Presentatie coalitieakkoord 2021-2022, met van links naar rechts Gert-Jan Segers, Sigrid Kaag, Mark Rutte en Wopke Hoekstra.
Presentatie coalitieakkoord 2021-2022

Politieke teksten, zoals de recente provinciale coalitieakkoorden, zijn vaak geschreven in moeilijk te begrijpen taal, ziet universitair hoofddocent Henk Pander Maat. Om te teksten goed te kunnen beoordelen en vergelijken heeft hij een leesbaarheidsindex ontwikkeld. In De Taalstaat vertelt hij meer over politieke teksten en over zijn onderzoek.

Abstract

“Politieke teksten zijn in het algemeen complexere teksten”, zegt Pander Maat. Ze gaan vaak over technische thema’s, waardoor er veel vaktermen in de tekst zitten. Ook staan de teksten vaak vol met vage, abstracte of moeilijke woorden. “Dat is omdat er veel partijen op één noemer gebracht moeten worden, waardoor die noemers vaak wat abstracter worden.”

Leesbaarheid

Pander Maat heeft zijn leesbaarheidsindex ontwikkeld om dit soort teksten goed te kunnen analyseren. “Die index bepaalt op basis van vier kenmerken hoe moeilijk jouw tekst is”, legt hij uit. Teksten worden beoordeeld op de concreetheid, de leesbaarheid van woorden, de lengte van deelzinnen en het gebruik van tangconstructies.

Op een schaal van een tot honderd ontvangen alinea’s uit de provinciale coalitieakkoorden een score rond de zestig punten, waar een tekst als Jip & Janneke tien punten haalt, vertelt Pander Maat. Met het oog op de komende verkiezingen verwacht hij niet dat hier snel verandering in komt. “Ook als er nieuwe partijen in de coalitie zitten, blijft de taal op een vrij hoog moeilijkheidsniveau.”

Luister De Taalstaat terug
Henk Pander Maat in het NOS Radio 1 Journaal (vanaf 49:23)
Lees meer in het Noordhollands Dagblad
Lees meer bij Omroep Flevoland
Lees meer bij 1Limburg