Sporen van een groot Romeins legerkamp gevonden bij Velsen

Munt van keizer Caligula waarvan ook exemplaren te Velsen zijn gevonden. Bron: Wikimedia/CNG
Munt van keizer Caligula waarvan ook exemplaren te Velsen zijn gevonden. Bron: Wikimedia/CNG

Bij Velsen zijn sporen van een groot Romeins legerkamp gevonden. Historici zijn opgetogen, want dit bewijst dat het gebied van groot belang was voor de Romeinen, die zich niet vaak ten noorden van de Rijn waagden. Ook universitair docent bij de afdeling Geschiedenis van de Oudheid en Antieke Cultuur Saskia Stevens is enthousiast over deze vondst. In de Volkskrant licht zij haar enthousiasme toe.

Dr. Saskia Stevens

Het noordelijkste Romeinse legerfort

Het was al bekend dat de Romeinen in de omgeving van Velsen kleinere forten bouwden. Maar uit nieuw onderzoek naar oude opgravingen blijkt dat het Romeinse legerkamp bij Velsen een heus castra is, een legerfort dat duizenden soldaten kon herbergen. Daarmee is dit castra het noordelijkste Romeinse legerfort van dit type in continentaal Europa. Dat er in het huidige Velsen een veel groter legerkamp was, blijkt uit de vondst van een V-vormige gracht. Deze gracht hield indringers en tegenstanders buiten de deur.

Ten noorden van de Limes

Volgens Stevens is het heel bijzonder dat dit castra is gevonden ten noorden van de limes. Dit is de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, die tweeduizend jaar geleden dwars door Nederland liep, langs de Rijn. Dat de Romeinen zich voorbij deze grens waagden, kwam niet vaak voor. Stevens: “Het beeld van de vroege Romeinse periode in Nederland wordt zo steeds completer.”