Interculturele interacties, imperialisme en religie in de Oudheid
Het Utrechtse onderzoek en onderwijs op het gebied van de antieke geschiedenis richt zich op interculturele interacties, imperialisme en religie in het oude Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Een specifieke kracht van onze onderzoeksgroep is het geïntegreerde gebruik van geschreven en archeologische bronnen. Ons team bestaat uit experts in de geschiedenis en cultuur van Archaïsch, Klassiek en Hellenistisch Griekenland, het Romeinse Rijk, Iran en Centraal-Azië, het Hellenistische en Romeinse Nabije Oosten, Joodse geschiedenis, Late Oudheid en Vroege Islam. In onze projecten maken we gebruik van citizen science en digital humanities.
We werken ook aan vraagstukken met betrekking tot de moderne receptie van de Oude Wereld, erfgoedbeheer en de koloniale erfenis van de Oudheid. We combineren geavanceerd sociaal en antropologisch denken met de nieuwste technieken uit de natuurwetenschap, waaronder archeogenetica, isotopenanalyse en koolstofdatering. Meer gedetailleerde informatie over wat we doen, vindt u op onze Onderzoekspagina (in het Engels).
Om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen organiseren we een New Discoveries Seminar waarbij studenten uit de gehele geesteswetenschappen betrokken worden, in het bijzonder studenten aan onze succesvolle onderzoeksmaster Ancient, Medieval, and Renaissance Studies.