Rozanne Versendaal op NPO Radio 1 over carnaval in de middeleeuwen

Carnaval in de middeleeuwen, van God los? - Humanities UU op YouTube

Op zondag 3 maart was Rozanne Versendaal (Middeleeuwen) te gast bij NPO Radio 1 om te spreken over carnaval in de middeleeuwen. Versendaal bestudeert in haar promotieonderzoek middeleeuwse spotteksten, waaronder spotteksten over carnaval. 

Het promotieonderzoek van Versendaal is onderdeel van een breder onderzoeksproject dat bronnen bestudeert die verbonden kunnen worden met de feetselijke cultuur van de late middeleeuwen. Liedjes, toneelstukken en gedichten zijn daar voorbeelden van. Wat kunnen dergelijke bronnen ons leren over carnaval?

sociale functie

In de moderne tijd is carnaval een feest waarbij veel mensen samenkomen. In de middeleeuwen was dat niet anders, ook toen had het feest een sterke sociale functie. "Carnaval bevorderde de sociale cohesie. Het feest kan echt worden gezien als een bindmiddel: iedereen deed mee en werd ook gestimuleerd om mee te doen", aldus Versendaal op NPO Radio 1. Het idee dat carnaval alleen gevierd werd door het volk klopt dus niet. Ook geestelijken en adellijken vierden het feest mee: het was een feest voor iedereen.

carnaval in de middeleeuwen, van god los?

In het Museum Meermanno in Den Haag legt promovenda Rozanne Versendaal dit uit aan de hand van een grappige tekst die met carnaval in verband gebracht wordt. Bekijk de video hieronder.