Religie nog altijd onderwerp van debat

Verkiezingsbord tweede kamerverkiezingen 2021. Foto: Didi van Zoeren
Foto: Didi van Zoeren

Welke rol speelt geloof in onze politiek? Prof. dr. James Kennedy (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) vertelt in Trouw hoe de verschillende partijen over religie praten in hun vekiezingsprogramma's.

Prof. dr. James Kennedy
Prof. dr. James Kennedy

Links vs. rechts

Linkse partijen zijn volgens Kennedy op hun hoede als ze het over religie hebben. "Als de linkse partijen refereren aan religie – dat doen ze niet vaak – willen ze de macht van religieuze groepen inperken wanneer dat nodig is," schrijft hij. Ook aan de andere kant van het spectrum wordt religie beschreven als iets wat in de gaten gehouden moet worden, maar bij rechtse partijen gaat dit gepaard met strijdbaarheid die specifiek tegen de islam gericht is.

Christelijke partijen

"CDA, CU en SGP zijn – zoals te verwachten – het positiefst over religie en religieuze organisaties, en zijn voorvechters van godsdienstvrijheid," schrijft Kennedy. Toch geven de partijen hier verschillende invullingen aan: het CDA ziet religie als culturele traditie, de CU als ethische opdracht en SGP als norm voor de samenleving. "Religie als onderwerp van ­debat zal voorlopig niet uit de ­Kamer verdwijnen," aldus Kennedy. "Laten we ­hopen dat het nieuwe parlement nog altijd de betekenis kent van een andere oer-Hollandse waarde: verdraagzaamheid."