Rechtse regering Italië wil nu toch 500.000 migranten aantrekken. Hoe zit dat?

Arthur Weststeijn in Bureau Buitenland

Giorgia Meloni houdt een toespraak bij de Conservative Political Action Conference 2022. Foto: Vox España, via Wikimedia Commons (public domain)

Hoewel ze bekendstaat om haar anti-immigratie standpunten, heeft de Italiaanse premier Giorgia Meloni een plan aangekondigd om bijna een half miljoen arbeidsmigranten aan te trekken. Universitair docent Arthur Weststeijn vertelt in Bureau Buitenland over Meloni’s plannen en de situatie in Italië.

Economie

Weststeijn vindt de plannen opvallend, maar hij biedt ook een verklaring. Italië kampt met een enorme krimp in de bevolking en om de economie draaiende te houden zijn veel mensen nodig. “Wat er aan de hand is, is dat er vanuit de werkgeversorganisaties heel veel druk wordt uitgeoefend op het kabinet om goedkope arbeidskrachten Italië binnen te halen”, legt hij uit.

Minimumloon

In Italië is er geen wettelijk verplicht minimumloon. Dit maakt het lastig om arbeidsmigranten binnen de Europese Unie te vinden en daarom wordt er uitgeweken naar landen in Afrika en Zuid-Azië. “Sommige van die landen zijn ook landen waarvan migranten illegaal Italië binnen proberen te komen”, vertelt Weststeijn.

Deze bootvluchtelingen komen nog altijd in groten getale naar Italië. “Het ziet er naar uit dat als dit door blijft zetten, 2023 een topjaar wordt als het gaat om aantallen van migranten”, zegt Weststeijn. Volgens hem gaat dit ongetwijfeld een probleem worden voor Meloni. “Je kunt er vergif op innemen: op een gegeven moment gaat dit tot spanningen leiden in de coalitie.”