Progressief Amerika komt in actie: betere bescherming voor brede huwelijkswet

James Kennedy bij NOS Met het Oog op Morgen

Twee mannen treden in het huwelijk © iStockphoto.com/SolStock
© iStockphoto.com/SolStock

Na de afschaffing van het grondwettelijke recht op abortus, heeft het Amerikaanse parlement een nieuwe wet aangenomen die het huwelijksrecht voor iedereen moet beschermen. Hoogleraar Moderne Nederlandse geschiedenis James Kennedy legt uit waarom de progressieve Amerikanen deze voorzorgsmaatregel nu nemen.

Ouderwets

In 2015 legaliseerde het Amerikaanse Hooggerechtshof het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht, maar nu ditzelfde hof de abortuswet heeft afgeschaft, vrezen veel Amerikanen dat ook dehuwelijkswet afgeschaft kan worden. Daarom heeft het Amerikaanse parlement nu een wet aangenomen waarin staat dat het huwelijk een algemeen recht is, ongeacht geslacht, seksualiteit of huidskleur. "Dit is een verwerping van de oude wet uit 1996 waarin het congres besloot dat het huwelijk tussen een man en een vrouw is", vertelt Kennedy.

Prof. dr. James Kennedy. Foto: Ivar Pel
Prof. dr. James Kennedy. Foto: Ivar Pel

In de Verenigde Staten kan zowel het parlement als het Hooggerechtshof wetten goed- en afkeuren. "Het is nu voor het eerst dat het parlement heeft besloten dat het huwelijk ook voor mensen van hetzelfde geslacht is", legt Kennedy uit. "Hiermee willen ze waarborgen dat, als het nieuwe Hooggerechtshof besluit het homohuwelijk terug te draaien, er nog een vergelijkbare parlementaire wet staat."

Verdeling

Opvallend aan dit wetsvoorstel is dat veel Republikeinen met de Democraten mee hebben gestemd, waardoor er een meerderheid ontstond. "Een kwart van de Republikeinen heeft gestemd om het zogenaamde 'open huwelijk' in stand te houden", zegt Kennedy. "Ook de Republikeinen willen dus waarschijnlijk niet dat het conservatieve Hooggerechtshof verder gaat dan het nu al is gegaan."

Toch is de verdeling tussen de twee partijen nog steeds een groot probleem. "De twee partijen staan elkaar nu naar het leven, en veel Amerikanen geven aan buitengewoon ontevreden te zijn met beide partijen", vertelt Kennedy. Zelf sluit hij zich daar ook bij aan. "Ze leveren niet wat Amerika nodig heeft."