Nederlanders zijn toegewijde werkers, maar draaien geen lange uren

Twee kasmedewerkers in een gerbera kwekerij © iStockphoto.com/Lorado
© iStockphoto.com/Lorado

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat steeds minder mensen meer uren willen werken. Betekent dit dat Nederlanders luie werkers zijn? Hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis James Kennedy vertelt bij radioprogramma dr Kelder en Co over de veranderende arbeidsethos van Nederlanders.

portrait of James Kennedy
Prof. dr. James Kennedy. Foto: Ivar Pel

Werkcentraliteit

De Nederlandse arbeidsethos is volgens Kennedy de afgelopen dertig jaar veranderd. “Wat je ziet in Nederland is dat werkcentraliteit, het centraal stellen van werk in je leven, afneemt.” Nederlanders werken volgens hem, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerikanen, niet tot ze erbij neervallen. “Ze werken compact en efficiënt, en zijn toegewijd en blij op de werkvloer. Maar lange uren draaien, dat doen ze niet.”

Ingewikkelde arbeidsmarkt

Er is momenteel een krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt, die volgens Kennedy verkleind zou kunnen worden als we meer zouden werken. Maar wat volgens hem ook zou helpen, is als meer mensen aan het werk gaan. “Er zijn momenteel een kleine twee miljoen mensen in Nederland die zouden kunnen werken, maar dat niet doen.” Sommige van deze mensen willen wel werken, maar bezitten bijvoorbeeld niet de juiste diploma’s. “Nederland is een vrij ingewikkeld land om de arbeidsmarkt op te gaan,” vertelt Kennedy. “Er worden veel eisen gesteld aan werknemers.”

De Ongelooflijke Podcast

Ook bij de Ongelooflijke Podcast sprak Kennedy over de arbeidsethos van Nederlanders. Hij vertelt hierin meer over zingevend werk, de secularisatie van de zaterdag en waarom je soms luiheid moet uitstralen.