Moeten historici problematiseren of oplossen?

Wegwijzer past, future © iStockphoto.com/Labylullaby
© iStockphoto.com/Labylullaby

Onlangs pleitte onder andere Beatrice de Graaf voor meer betrokkenheid van historici bij het oplossen van de coronacrisis. Moeten historici zich ook richten op beleidsvorming of zich juist alleen bezighouden met het verleden? Prof. dr. Ido de Haan (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) schreef een essay over deze vragen in De Groene Amsterdammer.

Prof. dr. Ido de Haan
Prof. dr. Ido de Haan

Verbanden herstellen

Lange tijd was de relatie tussen verleden, heden en toekomst voorspelbaar en stabiel. Dat veranderde "op het moment dat de vooruitgang de gang van de geschiedenis ging bepalen". De Haan: "Om de band tussen heden, verleden en toekomst te herstellen moeten we derhalve werk verrichten, toepassingsarbeid, in de vorm van argumentaties waarmee we het herstelde verband met het verleden onderbouwen."

Problematiseren of oplossen

Historici en hun onderzoek zijn onmisbaar in de huidige samenleving, maar moeten oppassen niet te sociaal-wetenschappelijk te worden. "Sociaal-wetenschappelijk onderzoek beoogt heldere, eenduidige antwoorden te formuleren," zegt De Haan. "Historici beogen daarentegen de complexiteit van maatschappelijke fenomenen in beeld te brengen." Historici zijn volgens hem beter in problematiseren dan oplossen: "Dat maakt ze tamelijk ongeschikt als beleidsadviseur".

Meer informatie
Lees het essay hier terug