Marco Derks in verschillende media over de beeldvorming over homoseksualiteit en christelijke religie in het publieke debat

© iStockphoto.com

Marco Derks (Genderstudies) sprak afgelopen week in verschillende media over zijn promotieonderzoek Constructies van homoseksualiteit en christelijke religie in het hedendaagse publieke debat in Nederland.

Marco Derks
Marco Derks

Een opmerkelijke constatering uit zijn onderzoek is dat sommige orthodoxe christenen zichzelf als 'de werkelijk gediscrimineerde minderheid' beschouwen. "De evangelische hulporganisatie Different is bijvoorbeeld meer dan eens beschuldigd van het aanbieden van een therapie gericht op genezing van homoseksualiteit. Als er vanuit de samenleving of de overheid kritiek kwam op haar werkwijze, framede Different  dat als een aanval op christenen vanuit de ‘homolobby’ of de ‘politiek correcte elite’”, aldus Derks (Reformatorisch Dagblad).

"Ik vind het opmerkelijk wanneer christenen benadrukken dat zij worden gediscrimineerd vanwege bepaalde opvattingen, maar tegelijkertijd geheel voorbij gaan aan het leed dat lhbt-personen wordt aangedaan.”

Slachtofferrol

Derks is het zelf niet eens met deze slachtofferrol: "Je kunt je als christen slachtoffer voelen van politieke of maatschappelijke ontwikkelingen. Sommige christenen benadrukken dat sterk, terwijl ze met geen woord spreken over de manier waarop lhbt-personen slachtoffer zijn van discriminatie. Bij mijn weten komt het in Nederland niet voor dat christenen vanwege hun geloof in elkaar worden geslagen, terwijl homo’s dat wel meemaken vanwege hun homo-zijn. Ik vind het opmerkelijk wanneer christenen benadrukken dat zij worden gediscrimineerd vanwege bepaalde opvattingen, maar tegelijkertijd geheel voorbij gaan aan het leed dat lhbt-personen wordt aangedaan.” (Reformatorisch Dagblad)