Linda Duits bij de NOS over realityshows

© iStockphoto.com

Hoe ver mogen producenten van realityprogramma's gaan om emotie uit te lokken? Na ophef over onder andere RTL-programma De Villa verscheen vorige week een NOS-artikel waarin dr. Linda Duits (Media en Cultuur) meedenkt over (het opzoeken van) grensoverschrijdend gedrag.

Dr. Linda Duits
Dr. Linda Duits

In RTL-programma De Villa werden recentelijk beelden uitgezonden waarin twee vrouwen, na meermaals nee gezegd te hebben, worden lastiggevallen door twee mannen. In dit soort gevallen wordt pas tijdens de uitzending gesignaleerd dat dit gedrag, dat vaak op seksueel gebied plaatsvindt, niet door de beugel kan. Waarom gebeurt dit pas zo laat? Duits: "Het betekent dat bij de productie van dat programma een cultuur is ontstaan waarbij je zó ver kunt gaan met het uitlokken van emotie."

Na ladingen kritiek op social media werd het programma donderdag door RTL van de buis gehaald. Een wijze beslissing, want volgens Duits impliceert het uitzenden van zulke fragmenten dat de makers zulk gedrag (onterecht) acceptabel vinden. Zij legt de verantwoordelijkheid voor deze incidenten dan ook niet bij de deelnemers: "Deelnemers weten van tevoren niet hoe tv-makers op je kunnen inpraten om goeie televisie te maken. Dus je hebt altijd te maken met een ongelijke machtsrelatie tussen deelnemers en producenten."