Kwantiteit of kwaliteit, vormt de media een afspiegeling van onze samenleving?

© iStockphoto.com

Onze samenleving is de afgelopen decennia sterk veranderd. In hoeverre reflecteren onze media deze veranderingen? Prof. dr. Rosemarie Buikema (Genderstudies) was te gast in dr Kelder en Co om te praten over onderzoek naar een multiculturele, pluriforme samenleving.

Prof. dr. Rosemarie Buikema
Prof. dr. Rosemarie Buikema

Kwantitatief onderzoek

Volgens de Mediawet uit 1988 zou het aanbod op de televisie, radio en van de pers onze samenleving, die steeds multicultureler en pluriformer wordt, moeten reflecteren. De afgelopen twintig jaar is er veel kwantitatief onderzoek gedaan om te kijken of dat klopt, vertelt Buikema. "Lukt dat, dat de media een afspiegeling vormen van hoe onze maatschappij verandert?" Door simpelweg te turven wanneer bijvoorbeeld vrouwen of etnische minderheden in beeld komen kan dit worden bepaald.

Representatie

Volgens Buikema is tellen belangrijk, maar niet het meest interessante. Cijfers zijn meer dan alleen cijfers: ze doen ertoe en kunnen gebruikt worden om inclusiviteit te bewerkstelligen. Als we voorbij kwantiteit naar de kwaliteit van representatie kijken, zien we "dat onze verhalen altijd een soort rolverdeling laten zien die gegenderd en geracialiseerd is". Als we willen dat de media de diverse bevolking daadwerkelijk weerspiegelen, moeten we zulke stereotyperende rolverdelingen tegengaan: die houden ongelijkheden, zowel oud als nieuw, in stand.