“Kat-en-muis-spel tussen Defensie en media moet stoppen”

Lauren Gould in NRC

Nederlandse F16 boven Afghanistan (2008). Foto: Master Sgt. Andy Dunaway, U.S. Air Force, via Wikimedia Commons (publiek domein)
Nederlandse F16 boven Afghanistan.

Het ministerie van Defensie publiceerde onlangs een database met gegevens over Nederlandse bombardementen op Islamitische Staat. Deze publicatie volgde op onthullingen over mogelijke burgerslachtoffers en ging gepaard met de belofte van “maximaal mogelijke transparantie” vanuit het ministerie. Universitair docent Conflictstudies Lauren Gould reageert in de NRC.

Kat-en-muis-spel

De uitgebreide database bevat een schat aan informatie, zegt Gould. De databank bevat gegevens over de locatie, datum, tijd en andere omstandigheden van de bombardementen en is toegankelijk voor iedereen.

Gould is echter ook sceptisch. Ze kijkt met verbazing naar de interactie tussen Defensie en media. Het ministerie brengt informatie over lastige onderwerpen vaak op een traag tempo naar buiten. De hoop is om zowel de nieuwsgierige media als de militairen tevreden te houden met deze strategie, waarbij een tipje van de sluier wordt opgelicht en de informatie zo beperkt mogelijk blijft.

Defensie moet stoppen met dit “kat-en-muis-spel”, vindt Gould, en het publiceren van deze database is een goede eerste stap. Volgens haar moet Defensie moet royaal omgaan met verzoeken om meer informatie. “Nu komt het erop aan of Defensie zijn beloftes over meer transparantie waarmaakt.”

Meer informatie
Lees meer in de NRC