Jochen Hung over de Weimarrepubliek voor de BBC

De communistische Rotfrontkämpferbund marcheert door Berlijn-Wedding, 1927. Bron: Wikimedia/German Federal Archive
De communistische Rotfrontkämpferbund marcheert door Berlijn-Wedding, 1927. Bron: Wikimedia/German Federal Archive

Honderd jaar geleden werd de Weimarrepubliek opgericht. Ter ere van dit historische moment maakte dr. Jochen Hung (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) voor de BBC een radioshow over de geschiedenis van het Weimar-tijdperk en hoe we deze periode ons vandaag de dag herinneren.

Dr. Jochen Hung
Dr. Jochen Hung

Obsessie

"Waarom zijn we zo geobsedeerd door de Weimarrepubliek?" Hung geeft hiervoor verschillende verklaringen, zoals het idee dat het lot van de republiek een waarschuwing voor onze eigen tijd is en het feit dat "de Weimarrepubliek een soort kruispunt lijkt te zijn geweest voor de moderniteit zelf". De vragen die toen werden gesteld, zijn vandaag de dag nog steeds urgent.

Geschiedenis

Vaak wordt de Weimarrepubliek gezien als een keurig, apart deel van de Duitse geschiedenis, dat losstaat van zijn continuüm. Hung is het daar niet mee eens, bijvoorbeeld als het gaat over nationaal-socialisme: "Het nationaal-socialisme was een product van de Weimardemocratie en is onbegrijpelijk zonder deze context. Het zou ons goeddoen om de specifieke terminologie en de manier waarop we over de Weimarrepubliek spreken te historiseren".

Vergelijking

Wat kunnen de problemen uit de Weimarperiode ons dan leren over onze eigen tijd? Zal de geschiedenis zich inderdaad herhalen? "Als historicus van die periode vind ik zulke vergelijkingen problematisch. De tijd en de ervaringen van de mensen die toen leefden zijn zo anders dan de onze, dat het onmogelijk lijkt om er echte lessen uit te trekken".