Joas Wagemakers op de VPRO over de opmerkelijke stappen van Jordanië op het diplomatieke wereldtoneel

Amman Jordanië © iStockphoto.com
Amman Jordanië © iStockphoto.com

Op 7 mei 2019 was dr. Joas Wagemakers (Islam en Arabisch) te gast bij VPRO Bureau Buitenland om te spreken over de opmerkelijke stappen van Jordanië op het diplomatieke wereldtoneel. 

Dr. Joas Wagemakers

Jordanië is altijd een belangrijke bondgenoot geweest binnen het conservatief-soennitische blok met de Golfstaten, waaronder Saoedi-Arabië. Het is dus opmerkelijk dat de Jordaanse koning Abdullah openlijk in gesprek is getreden met landen als Irak en Turkije. 

recente geschiedenis

"Als je kijkt naar de recente geschiedenis is dat inderdaad vreemd, omdat Jordanië in de afgelopen jaren bondgenoot is geweest van de landen in de Golf, en dan in het bijzonder met conservatieve koninkrijken als Saoedi-Arabië. Maar als je verder terugkijkt in de geschiedenis, dan zie je dat Jordanië eigenlijk altijd heeft moeten laveren tussen de belangen van verschillende groepen", legt Wagemakers uit. Zo'n honderd jaar geleden verkeerden Jordanië en Saoedi-Arabië in oorlog. De relaties waren toen dus ook niet goed. "Je ziet dat Jordanië, omdat het geen machtig land is, nooit zijn vrienden voor het uitzoeken heeft, maar zich zal moeten verlaten op wat er beschikbaar is."

verklaringen

Saoedi-Arabië is de laatste maanden negatief in het nieuws geweest, waardoor het als stabiel en betrouwbaar geachte land in een kwader daglicht is komen te staan. "Dat kan mee hebben gespeeld in het feit dat Jordanië zijn heil ergens anders zoekt", aldus Wagemakers. Ook het feit dat Jordanië het economisch zwaar heeft kan ervoor zorgen dat het land toenadering zoekt tot andere grootmachten. "Bovendien zijn landen als Irak en Turkije niet per definitie tegenstanders van Jordanië. Ze hebben ook wel wat gemeen met het land".