"Het genre drama is inmiddels véél dramatischer geworden"

Als we het huidige serielandschap vergelijken met dat van de vorige eeuw, zien we een wereld van verschil. Waarom is televisie door de jaren heen zo veranderd? En waarin zien we de grootste verschillen? Dr. Dan Hassler-Forest (Media- en Cultuurwetenschappen) praatte erover mee in het AD.

Dr. Dan Hassler-Forest. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Dan Hassler-Forest

Series toen en nu

In recente series als Game of Thrones sterft er bijna elke aflevering een belangrijk personage: vroeger was dat wel anders. "Het idee dat een hoofdpersonage ineens dood zou kunnen gaan, was onvoorstelbaar," zegt Hassler-Forest. In de vorige eeuw moesten series vooral makkelijk te volgen en niet te heftig of controversieel zijn. "Het genre drama is inmiddels véél dramatischer geworden."

Onvoorspelbaarheid

Waarom waren series vroeger dan minder dramatisch? "De wereld was stabieler," legt Hassler- Forest uit. Volgens hem werd de voorspelbaarheid die de Boomergeneratie kenmerkte weerspiegeld in het tv-landschap. In onze tijd heerst er meer onzekerheid en onvoorspelbaarheid, waardoor het tv-landschap dramatischer en dus spannender wordt.