Finland en Zweden willen toetreden tot de NAVO: "Een historische stap"

Laurien Crump bij MAX Vandaag

Kaart van Europe met de uitbreiding van de NAVO in Europa. Bron: Wikimedia/Patrickneil,
Kaart van Europe met de uitbreiding van de NAVO in Europa. Bron: Wikemedia/Patrickneil,

Finland en Zweden willen officieel toetreden tot de NAVO. Beide landen kijken met argusogen naar de oorlog in Oekraïne en zoeken als gevolg voor het eerst echt steun bij het bondgenootschap. Universitair Docent Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen Laurien Crump legt uit waarom dit zo'n historische stap is.

Bondgenootschap

Finland en Zweden waren tot nu toe altijd trots op hun neutrale posities, en zetten zich ook vaak in als bemiddelaar bij globale conflicten. Dat ze er nu voor kiezen om deze positie op te geven is een opmerkelijke stap volgens Crump: "Door toe te treden tot de NAVO kiezen ze partij voor het Westerse bondgenootschap. De neutraliteitspolitiek is dan echt voorbij."

Dr. Laurien Crump. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Laurien Crump. Foto: Ed van Rijswijk

De belangrijkste NAVO wet, 'een aanval op één is een aanval op allen', is voor beide landen de grote reden om toe te treden. "Met name voor de Finnen, die grenzen aan Rusland, is het een fijn idee dat, mocht het zover komen, de rest van de NAVO-landen hen te hulp zal schieten", zegt Crump.

De aanvraag kan nog wel een jaar duren, waardoor de twee landen een spannende periode tegemoet gaan. "Poetin weet nu dat deze landen lid willen worden, dus voor hem is de dreiging nu maximaal", legt Crump uit. "Daarom wordt er nu nagedacht over allerlei veiligheidsmaatregelen voor Finland en Zweden tijdens de aanvraagperiode."

Consequenties

Alhoewel de NAVO maar al te graag de krijgsmachten van Finland en Zweden aan het bestaande arsenaal toevoegt, neemt met deze stap volgens Crump ook het risico op toekomstige conflicten toe. "De NAVO gaat straks een grens van 1300 kilometer met Rusland delen", benadrukt ze. "Rusland zal daar troepen en misschien ook nucleaire wapens stationeren. Daarmee neemt de kans op spanningen alleen maar toe. De neutrale buur tussen Rusland en de NAVO is er straks niet meer."

De reactie van Rusland is zoals verwacht niet positief. "Die waarschuwen nu dat Europa er op deze manier alleen maar onveiliger op wordt en dat ze met een tegenreactie zullen komen", zegt Crump. "Wat dat zal zijn is moeilijk te voorspellen, maar het zorgt er nu voor dat de spanningen tussen Rusland en het Westen alleen maar toenemen."