De strijd over de Canon van Nederland

Demonstratie voor vrouwenkiesrecht (Amsterdam, 1914). Bron: Wikimedia/ GaHetNa (NationaalArchiefNL)
Demonstratie voor vrouwenkiesrecht (Amsterdam, 1914). Bron: Wikimedia/ GaHetNa (NationaalArchiefNL)

De historische canon van Nederland wordt herzien. Prof. dr. James Kennedy is door minister Van Engelshoven benoemd tot voorzitter van de onafhankelijke commissie die de Canon van Nederland gaat herijken. Prof. dr. Tine De Moor (Economische en Sociale Geschiedenis) sprak op NRC.nl over deze ontwikkeling. 

"Van geschiedschrijving vind ik niet de losse feiten interessant maar de langetermijntrends", stelt De Moor. "Die zie ik niet terug in de canon." 

Het vrouwenkiesrecht

"Het vrouwenkiesrecht kwam niet tot stand doordat een aantal mannen daartoe besloot. Maar vrouwen hadden eeuwenlang geknokt om zich een positie te verwerven en dat is in Europese landen en in Nederland goed gelukt. Nederlandse vrouwen in de zeventiende en achttiende eeuw trouwden laat en dat komt doordat ze al eeuwen lang actief waren op de arbeidsmarkt. Dat hing samen met een cultuur waarin ze niet als ongehuwde bij hun ouders bleven inwonen maar een zelfstandig huishouden startten. In de vijftiende en zestiende eeuw was het percentage dat voor het huwelijk samenwoonde 20 tot 30 procent. Begin twintigste eeuw werd dat minder", aldus De Moor. 

Prof. dr. Tine De Moor. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Tine De Moor. Foto: Ed van Rijswijk

Institutions for Open Societies

Tine De Moor is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld. Onlangs verscheen haar boek Ja, ik wil! Verliefd, verloofd, en getrouwd in Amsterdam, 1580-1810 bij uitgeverij Prometheus.