Burgercollectieven in coronatijd

Boodschappen brengen © iStockphoto.com

De coronacrisis heeft allerlei burgercollectieven doen ontstaan. Deze initiatieven zijn niet nieuw, maar hoe geven we ze vorm in tijden als deze en hoe ziet hun toekomst eruit? Dr. Ton Duffhues , prof. dr. Tine De Moor (beiden (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) en Eva Vriens (Maatschappijwetenschappen) van het Onderzoeksteam Instituties voor Collectieve Actie gaven hun visie in De Groene Amsterdammer.

Een groot geluk

Burgercollectieven steken als vóór de financiële crisis in 2008 de kop op in Nederland en andere Europese landen. Deze collectieven hebben verschillende oorsprongen, maar willen allemaal bijdragen aan een andere economie en duurzame samenleving. "Dat die collectieven inmiddels in Nederland een stevige voet aan de grond gekregen hebben, maar ook dat er met de wind van de crisis in de rug de laatste weken tal van potentieel nieuwe collectieven ontstaan, is op dit moment een groot geluk," vinden de schrijvers.

Sociale netwerken

Veel van de recent ontstane collectieven richten zich op sociale netwerken: "De combinatie van het door iedereen gedeelde, niet-discriminerende risico van besmetting door het virus met de maatregel van social distancing (wie had ooit eerder van dit woord gehoord?) heeft een door angst én empathie gevoede sociale betrokkenheid en gemeenschapszin tot gevolg". De vraag is nu of ook na de coronacrisis deze collectieven gebruikt blijven worden om onze samenleving te herdenken.