10 januari 2020

Beatrice de Graaf over de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten

Qasem Soleimani. Bron: Wikimedia
Qasem Soleimani. Bron: Wikimedia

De Amerikanen liquideerden de hoogste generaal van Iran; Soleimani. Dat gebeurde op Iraaks grondgebied, waardoor het Iraakse parlement nu wil dat alle militairen van de VS, maar ook van andere landen, uit Irak verdwijnen. De anti IS-coalitie is nu opgeheven, zodat de troepen zich kunnen concentreren op de bescherming van hun troepen daar. Hoe nu verder? Prof. dr. Beatrice de Graaf (Internationale en Politieke Geschiedenis) sprak bij De Wereld Draait Door over de strijd tussen Iran en de VS. 

Volgens De Graaf was Soleimani verantwoordelijk voor allerlei sjiitische terreurorganisaties. Hij was niet zelf een terrorist, maar steunde en stuurde terroristen aan. Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken meent dat de wereld door de uitschakeling van Soleimani een veiligere plaats is geworden.

IS

De Graaf is het hier niet mee eens. Ondanks de vreselijke wandaden van Soleimani was hij ook belangrijk in de strijd tegen IS. Met de dood van de generaal is er weer ruimte voor IS om Irakees grondgebied te betreden en zal de chaos in de regio alleen maar toenemen. 

Prof. dr. Beatrice de Graaf
Prof. dr. Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf is historica en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.