7 januari 2020

Beatrice de Graaf op NOS.nl over terrorismebestrijding

© iStockphoto.com

Net als tien jaar geleden werd afgelopen maand het dreigingsniveau voor terrorisme in Nederland verlaagd. In 2009 verdwenen naar aanleiding daarvan experts, programma's en andere diensten. Vorige week waarschuwde onder andere prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) op NOS.nl voor een herhaling van deze verslapping.

Prof. dr. Beatrice de Graaf
Prof. dr. Beatrice de Graaf

Afnemer van terrorisme

"Ik begrijp de roep om bijvoorbeeld meer politiecapaciteit in te zetten tegen ondermijning en cybercriminaliteit, maar als je nu budget weghaalt bij terrorismebestrijding, moet je straks weer mensen opleiden, net als tien jaar geleden", zegt De Graaf. Tien jaar geleden zorgde dat voor de opkomst van IS, die honderden Nederlanders motiveerde om zich bij de organisatie aan te sluiten en twee aanslagen voortbracht. "Nederland is zelden of nooit producent, maar altijd afnemer van terrorisme geweest. Dat is al decennia zo."

Terrorist of verward

Toch bleven de relatief grote uitslagen uit in Nederland. "Nederland is gewoon een ontzettend aangeharkt land. Het is moeilijk om hier een grote operatie met safehouses en oefeningen met wapens op te zetten," aldus De Graaf. Grote aanslagen komen vooral uit de hoek van het jihadisme, terwijl het bij rechts-extremistische dreigingen eerder om eenlingen gaat. De Graaf: "We hebben de neiging om een jihadist "een terrorist" te noemen en een extreemrechtse aanslagpleger "verward". Maar dit kan natuurlijk allebei."