26 november 2019

Arend-Jan Boekestijn bij NPO Radio 1 over Brexit

© iStockphoto.com/coldsnowstorm
© iStockphoto.com/coldsnowstorm

Afgelopen week werd de twaalfde aflevering van Brexit: de Podcast live opgenomen. In een bomvolle pub bespraken drs. Arend-Jan Boekestijn (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) en Tim de Wit de laatste ontwikkelingen.

Drs. Arend-Jan Boekestijn
Drs. Arend-Jan Boekestijn

Prins Andrew

De podcast trapte af met nieuws over prins Andrew en zijn vriendschap met veroordeelde pedofiel Jeffrey Epstein. De prins probeerde de zaak in een interview op te helderen, maar maakte het in plaats daarvan alleen maar erger. Boekestijn: "Weet je wat ik zo knap van prins Andrew vind? Dat je alles wat je doet fout doet." Volgens hem is het klungelige interview te wijten aan Andrew's status, die er normaal voor zorgt dat alle deuren voor hem opengaan.

Corbyn

Een van de andere aangesneden onderwerpen was de twijfelachtige positie van Labour Party-leider Jeremy Corbyn, die zegt neutraal te zijn en volgens De Wit de keuze overlaat aan het Britse volk. Boekestijn zegt daarop: "Wat er tijdens de verkiezingen altijd gebeurt is het uitvergroten van de verschillen [...] en hij weigert dat te doen". Hoewel Corbyn volgens hem eigenlijk voor Brexit is, is zijn partij te verdeeld om dat standpunt met overtuiging in te kunnen nemen zonder waardevolle stemmers kwijt te raken.