Wat we toen al wisten: De vergeten groene geschiedenis van 1972

Publicatie

Cover van het boek Wat wij toen al wisten

Op 20 januari verschijnt het nieuwe boek van hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Geert Buelens genaamd Wat we toen al wisten: De vergeten groene geschiedenis van 1972.

Prof. dr. Geert Buelens
Prof. dr. Geert Buelens

Club van Rome

De milieucrisis is ouder dan veel mensen denken, en de wetenschappelijke en politieke strijd erover is dat evenzeer. De planeet gaat eraan, riepen onheilsprofeten destijds. Nee, susten vooruitgangsgelovigen: wetenschap en techniek zullen ons redden. Aanleiding voor het maatschappelijke debat was het rapport van de Club van Rome. Van Grenzen aan de groei werden alleen al in onze gewesten een kwart miljoen exemplaren verkocht.

De geschiedenis in

Vijftig jaar nadat de Club van Rome de alarmbel luidde, duikt Buelens de geschiedenis in. Zie hoe er een begin wordt gemaakt met de ontbossing van het Amazonewoud, reis met Jacques Cousteau naar de bedreigde Zuidpool, ontdek met biologen al plastic deeltjes in de ingewanden van vissen en maak met de bemanning van de Apollo 17 de eerste kleurenfoto van de hele aarde. Aan de hand van films, televisieseries, romans, stripverhalen, nieuwsberichten en officiële rapporten uit het jaar 1972 laat Buelens zien wat we toen al wisten over het uitwonen van de wereld, wat we ervan geleerd hebben ook – en wat niet.