Vrijheid. Een woelige geschiedenis

Boek Vrijheid. Een woelige geschiedenis

Op 8 april verscheen de Nederlandse vertaling van het nieuwste boek van prof. dr. Annelien de Dijn (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis): Vrijheid. Een woelige geschiedenis.

Prof. dr. Annelien de Dijn. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Annelien de Dijn

Een nieuwe visie op vrijheid

Vaak beschouwen we vrijheid als iets wat beschermd dient te worden, bijvoorbeeld door grenzen te stellen aan onze overheden. Maar wie bedacht deze definitie en hoe is ze ontstaan? Dijn neemt de lezer mee door 2500 jaar denken over vrijheid, van de oude Grieken en hun ideeën over de inrichting van een democratische staat tot Plato en Socrates, Cicero en Cato, Dante, Spinoza en Hugo de Groot – en talloze andere denkers. In deze tocht door de geschiedenis stelt De Dijn dat we onze hedendaagse visie op vrijheid niet te danken hebben aan de vrijheidsliefhebbers van het tijdperk van de revolutie, maar aan de vijanden van de democratie.

Recensie

In Trouw werd de Nederlandse vertaling van De Dijn's boek beloond met vier sterren. "Niet alleen de Amerikaanse politiek, maar ook het Nederlandse coronadiscours maakt De Dijns boek relevant," schrijft de recensent. "Met haar toegankelijke stijl gidst De Dijn ons erudiet door een lange historie, met de strakke regie van iemand die weet hoe je een plot ontwikkelt. Het is jammer dat ze haar goed vertaalde boek in het Engels schreef, want daardoor maakt ze geen kans op de Socratesbeker."

 

  • Titel: Vrijheid. Een woelige geschiedenis.
  • Auteur: Annelien de Dijn
  • Uitgever: Alfabet Uitgevers
  • ISBN: 9789021340098