Verlost van onzin

Omslag boek Verlost van onzin

Verlost van onzin is een toegankelijke en vlotte vertaling van een beroemd werk uit de islamitische filosofie: de autobiografie van Abu Hamid Al-Ghazali (1058‑1111). Het werk is vertaald door dr. Cornelis van Lit, onderzoeker op het gebied laat-middeleeuwse ontwikkelingen in filosofie en theologie van de islamitische beschaving, en filosoof en theoloog Gerko Tempelman.

Inspiratie en intuïtie als kennisbron

Al-Ghazali was een belangrijke filosoof en theoloog van zijn tijd. In zijn autobiografie werkt hij zijn epistemologie uit en probeert hij plaats te maken voor inspiratie en intuïtie als volwaardige kennisbron. Bij hun vertaling hebben Van Lit en Tempelman een uitgebreide uitleg geschreven, waarin zij ingaan op deze kennisleer, maar ook de persoon Ghazali in ere herstellen. In Westerse literatuur wordt Al-Ghazali namelijk maar al te vaak weggezet als rabiate anti-intellectueel en zelfs spiritueel voorvader van modern terrorisme.

Decennia aan vooroordelen

Volgens Van Lit en Tempelman is het tegendeel waar, en is dit een goed voorbeeld van hoe lang en moeizaam de weg is om onze canon bij te stellen. “Het gaat niet alleen om het introduceren van een meer gebalanceerde selectie van filosofen. Men moet zich ook nog eens door decennia aan vooroordelen heen schrijven.”

 

  • Titel: Verlost van onzin
  • Auteur: Abu Hamid Al-Ghazali
  • Vertaling: Cornelis van Lit en Gerko Tempelman
  • Uitgever: Boom uitgevers
  • ISBN: 9789024438297