Talen van geweld

Remco Raben e.a.

Omslag van het boek 'Talen van geweld' (2023)

Talen van geweld: Stilte, informatie en misleiding in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949 is het nieuwe boek van Remco Raben en Peter Romijn (Universiteit van Amsterdam). Ze betogen dat de manier waarop in Nederland lang naar de oorlog in Indonesië is gekeken, zijn oorsprong heeft in de taal en de manipulatie van informatie tijdens die oorlog.

Doofpot van geweld

Raben en Romijn onderzoeken de mentaliteit van bestuur en politiek in Indonesië en Nederland en traceren de weg die de kennis over het geweld heeft afgelegd, van de dorpen en velden in Indonesië tot aan de bureaus van bestuurders, politici en journalisten in Nederland.

Talen van geweld laat zien hoe de doofpot van het geweld in Indonesië werkte. Het verklaart waarom oorlogsmisdaden en ander grootschalig geweld tegen de Indonesische bevolking werden getolereerd, hoe het leger de informatievoorziening over de oorlog heeft kunnen domineren, hoe bestuurlijke mechanismen en mentaliteiten de verhulling in de hand hebben gewerkt, hoe Nederlandse politici wegkeken, en hoe Indonesische stemmen stelselmatig werden genegeerd.