National Champion: Statoil and Equinor since 2001

Marten Boon

Omslag van het boek ‘National Champion’ van Marten Boon

Naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van het Noorse energiebedrijf Equinor, schreef docent en bedrijfshistoricus Marten Boon ‘National Champion: Statoil and Equinor since 2001’, een boek over de geschiedenis van het concern. Nadat Rusland de gaskraan eerder dit jaar grotendeels dichtdraaide, is Equinor nu Europa’s belangrijkste gasleverancier.

‘National Champion’ is het resultaat van een onderzoeksproject dat werd gefinancierd door Equinor en tussen 2016 en 2022 is uitgevoerd door de Universiteit van Oslo. In het boek beschrijft Boon de geschiedenis van Equinor van de afgelopen twintig jaar. De Noorse historicus Eivind Thomassen verzorgde een apart deel over de eerste dertig jaar van Equinor.

Worstelen met klimaatverandering

Boon laat zien hoe en waarom oliebedrijven met klimaatverandering worstelen. Zo schrijft Boon dat Equinor aanvankelijk een mondiale olie- en gasreus wilde worden door in Canadese teerzanden en Amerikaanse schalieprojecten te investeren.

Toenemende publieke druk dwong Equinor echter tot een koerswending, met een langdurige interne strijd over de vraag hoe het bedrijf een groenere koers kon gaan varen als gevolg.

Noorse paradox

Equinors interne worsteling weerspiegelt de paradox waarin Noorwegen zich bevindt. Enerzijds wil het land koploper zijn op het gebied van milieu en klimaat en profileert het zich graag als de groenste olie- en gasproducent. Anderzijds hoopt het zo lang mogelijk door te gaan met de productie van fossiele brandstoffen, de handel die Noorwegen zo welvarend maakte.

Equinor vaart een vergelijkbare koers, concludeerde Boon. Het concern heef een groeiende duurzame energiedivisie, maar is niet van plan om haar olie- en gasactiviteiten af te bouwen.