Hybridity, Conflict, and the Global Politics of Cybersecurity

Fabio Cristiano e.a.

Voorkant van het boek Hybridity, Conflict, and the Global Politics of Cybersecurity, geredigeerd door Fabio Cristiano

Hybridity, Conflict, and the Global Politics of Cybersecurity, onder redactie van Fabio Cristiano en Bibi van den Berg (Universiteit Leiden), onderzoekt de hybriditeit en het conflict rondom allerlei nieuwe processen van cybersecurity.

Toenemende invloed van technologie

Cyberspace is uitgegroeid tot de ultieme grens en het centrale thema van internationale conflicten, geopolitieke concurrentie en veiligheid. Opkomende technologieën en bedreigingen vormen een voortdurende uitdaging voor het idee van een open, veilige en vrije cyberspace. Ook dwingt de toenemende invloed van technologie op de samenleving en cultuur de internationale diplomatie steeds meer tot het vaststellen van verantwoordelijk staatsgedrag in cyberspace en ‘internet governance’ tegen de achtergrond van fragmentatie en polarisatie. In deze context ontstaan nieuwe normatieve praktijken en actoren, zowel binnen als buiten de conventionele terreinen van internationale diplomatie en mondiaal bestuur.

Uitgebreide analyse

In Hybridity, Conflict, and the Global Politics of Cybersecurity onderzoeken Fabio Cristiano en Bibi van den Berg de hybriditeit en het conflict die inherent zijn aan deze recente processen van het herformuleren van de wereldpolitiek van cyberbeveiliging. Dit doen ze door opkomende normatieve praktijken, dreigingen en technologieën, en actoren te analyseren. Aan de hand van deze uitgebreide analyse werpt dit werk licht op de problematische technische logica van opkomst die de wereldwijde politiek van cyberbeveiliging informeert en nieuwe normatieve paden uitzet voor cyberspace in de toekomst.