De inventieve middeleeuwen: Praktische kennis en kunde van voor het jaar 1000

Ria Paroubek-Groenewoud en Carine van Rhijn

Omslag van het boek 'De inventieve middeleeuwen' (2023)

Wat doe je als je buikpijn krijgt van de verbouwingsstress? Hoe bereid je je voor op een lange reis? Wat doe je om ruzie op te lossen, hoe zorg je dat je sieraden er duurder uitzien dan ze zijn, en op welke manieren kun je proberen om het noodlot naar je hand te zetten? Het onlangs verschenen boek De inventieve middeleeuwen: Praktische kennis en kunde van voor het jaar 1000, geredigeerd door Ria Paroubek-Groenewoud en Carine van Rhijn, staat vol met middeleeuwse oplossingen voor alledaagse problemen.

Herkenbaar en vreemd tegelijkertijd

De inventieve middeleeuwen is het resultaat van een project van negentien mediëvisten van de Universiteit Utrecht. Het geeft een kijkje in praktische opvattingen en denkwijzen van meer dan duizend jaar geleden: hoe gingen mensen toen om met problemen en uitdagingen, en met welke oplossing kwamen ze? Het leidt tot mooie geïllustreerde verhalen die herkenbaar, maar soms ook vreemd zijn. Want alledaagse problemen van duizend jaar geleden zijn vaak niet heel anders dan de onze, maar dat geldt lang niet altijd voor de oplossingen.

In twintig korte hoofdstukjes beschrijven de experts de praktische kennis die ze zijn tegengekomen in middeleeuwse manuscripten – vaak zijn de vondsten bijvangst van hun hoofdonderzoek. De kennis gaat van behoorlijk technisch (hoe verguld je je goedkope sieraden? En: hoe maak je muurverf die niet van kleur verschiet?) tot heel herkenbare dagelijkse dingen: recepten voor eten, dagelijkse kwaaltjes, kleine gebedjes om bijvoorbeeld het weer te beïnvloeden, beautytips en dieetadvies. Maar ook manieren om moeilijke beslissingen te nemen worden besproken, of advies om te zorgen dat je schapen of bijen niet verdwalen en dat de wolf uit de buurt blijft.  

Meer informatie
Lees meer over dit boek