Barricadepoëzie: Lyrisch activisme sinds 1848

In november publiceerden docent Moderne Nederlandse Letterkunde Johan Sonnenschein en docen Vroegmoderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Gent Kornee van der Haven een boek over politiek geïnspireerde poëzie in de Belgische en Nederlandse literatuur getiteld: Barricadepoëzie: Lyrisch activisme sinds 1848.

Vergetelheid

Wie de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis erop naslaat, dreigt te denken dat wij in dit taalgebied niet aan politiek geïnspireerde poëzie doen. Sommige dichters raakten in de vergetelheid hoewel hun werk een belangrijk rol in de politieke en sociale strijd speelde. Anderen haalden de literaire canon ondanks hun politiek geïnspireerd werk.  Maar in de Belgische en Nederlandse literatuur bestaat een lange traditie van politieke poëzie, van Gorter tot van Ostaijen en Michaël Slory en van Sonja Prins tot Joke Kaviaar en Dominique De Groen.

  Boekomslag

  Lyrisch activisme

  Barricadepoëzie zet het lyrisch activisme weer in de schijnwerpers. Elk hoofdstuk vertrekt vanuit een gedicht. Daarmee vormt het boek een bescheiden bloemlezing vanaf 1848. Maar tegelijk is het een poging om de lezer te inspireren en activeren voor en in de strijd voor maatschappelijke verandering.

  • Titel: Barricadepoëzie: Lyrisch activisme sinds 1848
  • Auteurs: Johan Sonnenschein en Kornee van der Haven
  • Uitgever: EPO
  • ISBN: 9789462673274