Zeg Utreg?

Podcastserie en tafelgesprekken over, voor en met Utreg

Studenten staan voor grote maatschappelijke vragen, die leuk en spannend zijn, maar ook kunnen zorgen voor stress en onzekerheid. In de lustrumserie Zeg Utreg? zijn Utrechtse studenten in gesprek gegaan met onderzoekers, beleidsmakers en alumni over vragen die hun bezighouden op het gebied van duurzaamheid, werk en geestelijke gezondheid. Wat zegt de wetenschap over deze thema’s? En hoe dachten onze onderzoekers zélf over deze thema’s toen zij nog studeerde? 

Opbouw

De podcastafleveringen en tafelgesprekken zijn opgedeeld in drieluiken. In totaal zijn er drie drieluiken, en in ieder drieluik staat één vraag omtrent duurzaamheid, werk of geestelijke gezondheid centraal. Qua opbouw is ieder drieluik hetzelfde, namelijk twee podcastafleveringen en één tafelgesprek. Op deze pagina vind je alle podcasts en tafelgesprekken terug. 

Door Zeg Utreg hoop ik dat jonge studenten hun stem kunnen laten horen!

Kennan van Gelder
Student Geneeskunde en het brein achter Zeg Utreg?

Drieluik #1: Duurzaamheid, moet dat nou?

We trappen deze serie af met een goed gesprek over duurzaamheid, hoe studenten een zo duurzaam mogelijk leven, en wat de wetenschap daarover zegt. 

Drieluik #2: Werken om te leven, of leven om te werken?

In het tweede drieluik hebben we het over werk en de angsten en vooroordelen die daaromheen bestaan.

Drieluik #3: Wat geneest de gekwelde geest?

In dit laatste drieluik gaan we praten over geestelijke gezondheid, Ritalin, en de wetenschap achter (verkeerde) diagnoses. Het tafelgesprek over dit onderwerp vindt plaats op 1 november.

Samenwerkingen

Zeg Utreg? is gemaakt ter ere van het lustrumjaar, waarin het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht 385 jaar wetenschap vieren. Het concept van de podcastserie is ontwikkeld door geneeskundestudent Kennan van Gelder en is uitgevoerd door podcastmakers Liz Kruisheer en Astrid Cornelisse, van Van Horen Zeggen Audioproducties. De jingle en sounddesign zijn verzorgd door Amplifeye, opgericht door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Utrecht Union heeft de tafelgesprekken vorm gegeven, samen met het lustrum projectteam. Utrecht Union modereert en presenteert bovendien de tafelgesprekken

385 jaar wetenschap in Utrecht door Universiteit Utrecht en UMC Utrecht