Zeg Utreg?

Podcastserie en tafelgesprekken over, voor en met Utreg

Studenten staan voor grote maatschappelijke vragen, die leuk en spannend zijn, maar ook kunnen zorgen stress en onzekerheid. In de nieuwe, speciale lustrumserie Zeg Utreg? gaan Utrechtse studenten in gesprek met onderzoekers, beleidsmakers en alumni over vragen die hun bezighouden op het gebied van duurzaamheid, werk en geestelijke gezondheid. Wat zegt de wetenschap over deze thema’s? En hoe dachten onze onderzoekers zélf over deze thema’s toen zij nog studeerde? 

Door Zeg Utreg hoop ik dat jonge studenten hun stem kunnen laten horen!

Kennan van Gelder
Student Geneeskunde en het brein achter Zeg Utreg?

Zeg Utreg? bestaat uit zes podcastafleveringen en drie tafelgesprekken, waarin Utrechtse studenten, alumni, medewerkers en beleidsmakers in gesprek gaan over maatschappelijke vragen die een beetje schuren, maar bepalend zijn voor de toekomst.

Wanneer, waar, wie en wat

De zes podcastafleveringen en drie tafelgesprekken zijn opgedeeld in drieluiken. Dat zijn dus drie drieluiken, en in ieder drieluik staat één vraag omtrent duurzaamheid, werk of geestelijke gezondheid centraal. Qua opbouw is ieder drieluik hetzelfde, namelijk twee podcastafleveringen en één tafelgesprek.

Wat zeg Utreg over duurzaamheid, werk en mentale gezondheid?

Op deze pagina en op ons Spotify-kanaal verschijnen vanaf medio augustus iedere twee weken podcastafleveringen. Meer informatie over de gasten, het aantal bezoekers en de vorm van deze tafelgesprekken volgt nog. Wat we wel alvast kunnen vertellen, is dat Parnassos muzikale en poëtische intermezzo’s verzorgt, en dat de gesprekken in het Anatomiegebouw in Utrecht zullen plaatsvinden. 

Praat mee met Zeg Utreg?

En natuurlijk kun jij ook meepraten over de podcastafleveringen en tijdens de tafelgesprekken. Hoe en in welke vorm precies, dat hangt af van de op dat moment geldende coronamaatregelen. Houd in ieder geval deze pagina en onze Instagrampagina in de gaten voor de laatste informatie.

Nu al nieuwsgierig naar welke thema’s wanneer te beluisteren en te zien zijn? Hieronder vast alle thema's en vragen op een rijtje.

Drieluik #1: Duurzaamheid, moet dat nou?

We trappen deze serie af met een goed gesprek over duurzaamheid. De eerste aflevering zal hier te vinden zijn vanaf 16 augustus. Het tafelgesprek vindt plaats op 6 september.

  • Vanaf 16 augustus is de eerste aflevering van dit drieluik hier te vinden
  • Vanaf 30 augustus is de tweede aflevering van dit drieluik hier te vinden
  • Het tafelgesprek, waarbij (bekende) Utrechters met elkaar in gesprek gaan. Het tafelgesprek over 'Duurzaamheid' vindt plaats op 6 september. Programma en meer informatie volgt.

Drieluik #2: Werken om te leven, of leven om te werken?

In het tweede drieluik gaan we het hebben over werk en de angsten en vooroordelen die daaromheen bestaan. De podcastafleveringen over dit thema verschijnen hier vanaf 13 september. Het tafelgesprek over dit thema vindt plaats op 3 oktober.

  • Vanaf 13 september is de eerste aflevering van dit drieluik hier te vinden.
  • Vanaf 27 september is de tweede aflevering van dit drieluik hier te vinden.
  • Het tafelgesprek, waarbij (bekende) Utrechters met elkaar in gesprek gaan. Het tafelgesprek over 'De toekomst van werk' vindt plaats op 4 oktober. Programma en meer informatie volgt.

Drieluik #3: Wat geneest de gekwelde geest?

In dit laatste drieluik gaan we praten over geestelijke gezondheid, Ritalin, en de wetenschap achter (verkeerde) diagnoses. De eerste podcastaflevering van is vanaf 11 oktober hier te vinden. Het tafelgesprek over dit onderwerp vindt plaats op 1 november.

  • Vanaf 11 oktober is de eerste aflevering van dit drieluik hier te vinden.
  • Vanaf 25 oktober is de tweede aflevering van dit drieluik hier te vinden.
  • Het tafelgesprek, waarbij (bekende) Utrechters met elkaar in gesprek gaan. Het tafelgesprek over 'Wat geneest de gekwelde geest' vindt plaats op 1 november. Programma en meer informatie volgt.

Samenwerkingen

Zeg Utreg? is gemaakt ter ere van het lustrumjaar, waarin het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht 385 jaar wetenschap vieren. Het concept van de podcastserie is ontwikkeld door geneeskundestudent Kennan van Gelder en is uitgevoerd door podcastmakers Liz Kruisheer en Astrid Cornelisse, van Van Horen Zeggen Audioproducties. De jingle en sounddesign zijn verzorgd door Amplifeye, opgericht door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Utrecht Union heeft de tafelgesprekken vorm gegeven, samen met het lustrum projectteam. Utrecht Union modereert en presenteert bovendien de tafelgesprekken

Nog meer lustrumactiviteien

Naast Zeg Utreg? staat er dit lustrumjaar nog veel meer op het programma. Bekijk daarom ook eens de programmapagina op morgenmakenwesamen.nl, waar je alle activiteiten, verhalen en tentoonstellingen kunt vinden.

385 jaar wetenschap in Utrecht door Universiteit Utrecht en UMC Utrecht