Intellectuele eigendomsrechten voor studenten

Briljant idee, wat kun je ermee?

Stel: jouw uitvinding, ontwerp of idee blijkt een commercieel of maatschappelijk gat in de markt. Mag jij het dan ook commercialiseren? De wetten en regels voor studenten rond intellectueel eigendomsrecht (want daar gaat het over) hebben we voor je op een rij gezet. Kom in elk geval in actie: check je positie en maak er tijdig afspraken over.

  Zijn de intellectuele eigendomsrechten op het idee wel van jou?

  Studenten zoals jij creëren regelmatig uitvindingen, concepten, software of scripties die interessant zijn voor bestaande bedrijven of inspiratie bieden voor een startup. Maar ben je wel vrij om een idee te commercialiseren? Wie bepaalt wat er met jouw stage- of projectresultaat gebeurt? En wie deelt mee in eventuele winst? Ofwel: wie is de eigenaar van het intellectueel eigendomsrecht (IER)?

  Het IER is geregeld in de wet. En nu verhelderd voor studenten. Check wat je moet doen. En maak gebruik van de faciliteiten op je universiteit of UMC.

  1. Check vóór je start met je stage of onderzoeksproject wat je IER-positie is: wat staat er in je contract?
  2. Lees de IER-regels voor studenten (onder de afbeelding).
  3. Maak heldere afspraken en leg die schriftelijk vast.
  Stroomschema voor het bepalen van de eigenaar van het intellectueel eigendom (IE) op een idee van een student
  Stroomschema voor situaties waarin het intellectueel eigendom mogelijk niet van de student is. Dit is een versimpelde weergave, in het 'Addendum Richtsnoer IER en Studenten' vind je de uitgewerkte IER-richtlijnen.

  IER-richtlijnen voor studenten

  De IER-richtlijnen voor universitaire startups staan in het zogeheten 'Richtsnoer IER'. In aanvulling daarop zijn de regels voor studenten nu ook verhelderd, in het 'Addendum Richtsnoer IER en Studenten'.

  Lees de samenvatting van het addendum
  Lees het hele addendum 'Richtsnoer IER en Studenten'
  FAQ intellectueel eigendom

  Heb je nog vragen over intellectueel eigendomsrecht (IER)? Neem dan contact op met het Utrecht University Centre for Entrepreneurship (UtrechtCE).