Beatrice de Graaf kritisch over nieuw wetsvoorstel

Reactie op conceptwetvoorstel transparantie maatschappelijke organisaties

© iStockphoto.com
© iStockphoto.com

Deze week sloot de internetconsultatie over het conceptwetvoorstel transparantie maatschappelijke organisaties. Het conceptwetsvoorstel beoogt dat maatschappelijke organisaties, waaronder religieuze en levensbeschouwelijke organisaties, grote donaties die zij hebben ontvangen openbaar maken. Er zijn veel reactie op gekomen (meer dan 175 openbare reacties), niet in de laatste plaats van goede doelen. Het wetsvoorstel zou schadelijk zijn voor de privacy, veiligheid en geefbereidheid van donateurs. De Samenwerkende Brancheorganisatie Filantropie (SBF) vroeg onder meer Beatrice de Graaf om haar mening.

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Milette Raats
Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Milette Raats

De Graaf, expert op het gebied van terrorismebestrijding, stelt in de reactie dat ze maar een beperkte link ziet tussen buitenlandse financiering van moskeeën en problematisch gedrag: 

'Er is al jarenlang een discussie gaande over buitenlandse financiering van moskeeën en de mogelijke link met terrorisme. Die is er slechts in beperkte mate. Terrorisme kost niet veel. Bovendien vinden de meeste aanslagen plaats los van moskeeën, daders mijden vaak juist reguliere gebedshuizen als ze radicaliseren. De maatregel verkopen als antiterrorismemaatregel is dus misleidend.'

'Daar moet je veel creatievere oplossingen voor verzinnen'

Wat het handelingsperspectief van gemeentes betreft stelt De Graaf:

'Er bestaat handelingsverlegenheid bij gemeentes om om te gaan met fundamentalistische organisaties, die mensen en kinderen opvoeden en opleiden en instrueren om weg te kijken van de Nederlandse samenleving. In Utrecht loopt er nu een onderzoek naar de invloed van een bepaalde stichting op polarisatie en segregatie (gefinancierd door de Stad Utrecht), Een probleem is dat die stichting waarschijnlijk ook geld uit het buitenland krijgt en daardoor door kan blijven gaan. De stichting doet evenwel niets crimineels, illegaals en ondermijnt ook niet direct de nationale veiligheid. AIVD, NCTV, politie kunnen dus helemaal niets doen. Dit zijn zulke specifieke casussen dat het onzinnig is om daar een generieke wet op los te laten. Daar moet je op maat gemaakte, veel creatievere oplossingen voor verzinnen.’

Ook prof Tom Zwart plaatste recent al forse kanttekeningen bij het wetsvoorstel in een essay getiteld ‘De democratische rechtsorde kun je niet met onconstitutionele middelen bevorderen’.